УКРАЇНА

Нідерланди дали дозвіл використовувати передані F-16 на території РФ

Необхідність використання винищувачів може знадобитись для перехоплення ракет або проведення ударів, наприклад, по російських аеродромах.

Україна має право застосовувати передані Нідерландами винищувачі F-16 на території Росії у разі потреби. Таке використання може здійснюватися у межах російського повітряного простору. Про це заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, передає «Укрінформ».

«Ми доставили нашу першу партію F-16. Зараз вони знаходяться в українському повітряному просторі. І ми завжди говорили, що Україна має дотримуватися міжнародного права», — заявив він напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО у Брюсселі 17 жовтня. Брекельманс зазначив, що міжнародне право не містить жодних обмежень на відстані. «Міжнародне право не зупиняється на кордоні або за 100 км від кордону. Тому ми дозволяємо Україні використовувати F-16 для самооборони», — наголосив міністр.

Брекельманс акцентував на тому, що така необхідність може виникнути для перехоплення ракет або проведення ударів, наприклад, по російських аеродромах. «Отже, військові цілі. І це також дозволено робити на території Росії або в російському повітряному просторі», — заявив міністр. За його словами, питання підтримки України є ключовими.

«Я думаю, що підтримка України є ключовим пріоритетом у ці дні. Я був у Харкові та Києві десять днів тому, і ситуація як на лінії фронту, так і у великих містах, таких як Харків, дуже тривожна. Тому я думаю, що нам потрібно активізувати наші зусилля. По-друге, нам треба говорити про зміцнення нашої оборони та стримування, тому що російська загроза лише зростає і не лише у короткостроковій, а й у довгостроковій перспективі”, – резюмував міністр оборони Нідерландів.

Читайте також: Україна буде в НАТО, але «в майбутньому», — Рютте

Нагадаємо, до кінця року Україна не матиме повної ескадрильї F -16. Українські стажери зазнавали труднощів із певними аспектами навчальної програми, тому США змінюватимуть програму підготовки пілотів.