УКРАЇНА

80% українців підтримують закон про заборону релігійних об’єднань, пов’язаних з РПЦ

За даними КМІС, практично у всіх регіонах більшість українців підтримують ухвалений закон.

Більшість мешканців України підтримують закон, який забороняє діяльність релігійних організацій, пов’язаних із Російською православною церквою. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 20 вересня до 3 жовтня.

«Абсолютна більшість українців – 80% – підтримують схвалення цього Закону. Не підтримують – 16%, а ще 4% не визначились зі своєю думкою», — наголошують соціологи.
За даними КМІС, практично у всіх регіонах більшість українців підтримують ухвалений закон (від 71% на Сході до 83% на Заході). Дослідження проводилося з 20 вересня до 3 жовтня. Шляхом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2 004 респонденти віком 18 років і старше, які проживають на момент дослідження на контрольованій українським урядом території України.

У вибірку не було включено мешканців районів, тимчасово не підконтрольних українській владі (але частина респондентів – це особи, які переїхали з окупованих територій), а також не здійснювалося опитування з громадянами, які залишили країну після 24 лютого 2022 року.

За звичайних умов статистична похибка вибірки (з урахуванням дизайн-ефекту 1,3 та ймовірністю 0,95) становила не більше 2,9% для показників, близьких до 50%, 2,5% — для показників, близьких до 25%. 7% — для показників, близьких до 10%, та 1,3% — для показників, близьких до 5%. Однак за умов війни цієї формальної похибки не вистачає через можливе систематичне відхилення. Попри це, соціологи вважають, що отримані результати, як і раніше, залишаються репрезентативними та дозволяють достатньо надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Читайте також: Соціологи з’ясували, який рівень довіри українців до Зеленського

Нагадаємо, ПЦУ пояснила, яка різниця між капеланом та священником. Статус військового капелана було офіційно прийнято у грудні 2021 року, а у березні 2022 року набрав чинності відповідний закон.