УКРАЇНА

У Рівному затримали 29 осіб, які організували схему для ухилянтів: вилучено 14 мільйонів гривень

У Рівному правоохоронці затримали 29 осіб, які організували корупційну схему для ухилянтів від мобілізації.

У Рівному затримали 29 осіб, які наживалися на уклоністах. У процесі обшуків у них вилучили 14 мільйонів гривень у різних валютах. Про це 9 жовтня повідомили Служба безпеки України, прокуратура Рівненської області та поліція регіону.

Читайте також: Зеленський прибув з візитом до Хорватії

“Оборудку організувала очільниця місцевого агентства нерухомості та дві її підлеглі, які залучили до незаконної діяльності 26 медпрацівників. Серед них – посадовці медико-соціальних експертних комісій обласного центру”, — повідомляють в СБУ.

Учасники корупційної схеми надавали допомогу чоловікам в ухиленні від мобілізації та виїзді за кордон, надаючи підроблені документи про наявність захворювань серцево-судинної або нервової системи, а також довідки про інвалідність. 

“Вартість таких «послуг» становила від 15 до 20 тис. американських доларів з одного клієнта. Для реалізації «схеми» фігуранти повністю фальсифікували історії хвороб ухилянтів, зокрема щодо перебування на стаціонарному лікуванні. У подальшому на підставі цих документів представники лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій готували висновки про непридатність «хворих» до військової служби”, — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Вступ України до НАТО може призвести до Третьої світової війни: МЗС Угорщини

Трьох організаторів затримали під час передачі 16 700 доларів від 47-річного ухильника. Їм висунули обвинувачення у зловживанні впливом, і було обрано запобіжний захід — тримання під вартою з можливістю внесення грошової застави або домашній арешт. У поліції Рівненської області уточнили, що схемою керувала 50-річна жінка з Рівненського району.

Нагадаємо, зварювальник утік до Угорщини, вирізавши дірку в мості на КПП «Тиса». На Закарпатті, під час ремонту мосту на контрольно-пропускному пункті «Тиса», зварювальник здійснив втечу до Угорщини.