УКРАЇНА

У Міноборони пояснили, чому примусова мобілізація залишається необхідною

Уповноважений з питань рекрутингу Міністерства оборони України Олексій Бежевець пояснив, що навіть після реформування ТЦК вони збережуть функцію примусової мобілізації.

Навіть якщо територіальні центри комплектування (ТЦК) пройдуть через процес реформування, вони збережуть за собою функцію примусової мобілізації. Про це повідомив уповноважений з питань рекрутингу Міністерства оборони України Олексій Бежевець в інтерв’ю NV.

Читайте також: РФ вночі запустила три «Іскандери» та 22 БпЛА: 21 дрон збили, один – повернувся в РФ

За його словами, пряма мобілізація громадян в окремі підрозділи, минаючи ТЦК, стосується тільки добровольців. У разі примусової мобілізації військовозобов’язаних структура на кшталт ТЦК залишається необхідною.

Бежевець також зазначив, що крім мобілізаційних заходів, ТЦК надають соціальну підтримку військовим і виконують інші ключові державні завдання.

«Вони можуть бути реформовані, переформатовані — що завгодно. Але ці функції все одно хтось має виконувати», — пояснив він.

Представник Міністерства оборони наголосив, що мобілізація не може ґрунтуватися виключно на добровільних засадах і обов’язково містить у собі елементи примусу.

Читайте також: Якщо Трамп виграє, то досягне миру в Україні до інавгурації, — Орбан

«Відповідно, не можна казати, що це (вербування добровольців до конкретних частин в обхід ТЦК – УНІАН) замінить мобілізацію. Мобілізація там, де є елементи примусу адміністративного і кримінальної відповідальності. Це для тих, хто не усвідомив свій громадянський обовʼязок, і незважаючи на те, що повинен [служити], немає відстрочки, бронювання і все інше, тим не менше ухиляється», – додав Бежевець.

Нагадаємо, у Брянській області спалахнула пожежа після атаки дронів: пошкоджено арсенал боєприпасів армії РФ. У ніч на 9 жовтня в Брянській області Росії відбулася атака дронів, яка спричинила пожежу та вибухи в районі міста Карачев.