УКРАЇНА

Командир висловився про рішення уряду мобілізувати без участі ТЦК

У новому урядовому рішенні про мобілізацію, яке дозволяє командирам військових частин безпосередньо закликати добровольців без участі ТЦК.

Урядове рішення про мобілізацію без участі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки «значно спрощує ситуацію». Таку точку зору висловив Дмитро Кухарчук, командир другого штурмового батальйону 3-ї окремої штурмової бригади, в ефірі «Київ24».

Читайте також: ЗСУ ракетами ATACAMS знищили російську РЛС «Небо-М»

Відповідаючи на запитання про те, як нова постанова, що дає змогу командирам військових частин безпосередньо закликати добровольців, вплине на процес мобілізації, Кухарчук наголосив на відсутності чіткої стратегії в цій сфері. Він вважає, що це є однією з причин уповільнення темпів призову.

Командир наголосив, що територіальні центри, бригади, Генеральний штаб Збройних сил України та Міністерство оборони не взаємодіють належним чином з питань мобілізації та рекрутингу.

На його думку, на рівні держави відсутня ідеологічна стратегія, яка б відповідала на важливі питання, як-от мотивація громадян до участі в бойових діях і концептуальні аспекти ведення війни. «На сьогоднішній день ми спостерігаємо класичну мобілізацію, як це було п’ять чи десять років тому, але з більш високими темпами. Однак ми не бачимо чіткої відповіді на питання, чому люди повинні воювати, і це говорить про брак ідеологічної основи», — заявив Кухарчук.

Він додав, що деякі підрозділи, зокрема 3 ОШБр, займаються власним рекрутингом із самого початку конфлікту.

Читайте також: Наступного року електроенергія для населення подорожчає: на скільки

«Для нас це рішення значно спрощує процес. Ми усуваємо проміжну ланку у вигляді ТЦК, і тепер зможемо безпосередньо працювати з призовниками, що є чудовою ініціативою», — зазначив комбат.

Проте він висловив занепокоєння щодо того, як діятимуть ті підрозділи, які досі не займалися рекрутингом.

Нагадаємо, у МЗС Чехії прокоментували слова Павела про тимчасову окупацію українських територій. Президент Чехії оцінював ситуацію в Україні, як колишній генерал та солдат.