ВСЕСВІТ

Столтенберг передав повноваження новому генсеку НАТО Рютте

Єнс Столтенберг офіційно передав повноваження генерального секретаря НАТО колишньому прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте.

У вівторок, 1 жовтня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг офіційно передав свої повноваження колишньому прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте. Трансляцію цієї події здійснила пресслужба Північноатлантичного альянсу.

Читайте також: В України є шанс вступити до НАТО за новим варіантом, це може зупинити війну, — Столтенберг

«У Марка є ідеальний досвід, щоб стати видатним генеральним секретарем. Він провів 14 років на посаді прем’єр-міністра та очолював чотири різні коаліційні уряди, що дає йому змогу майстерно знаходити компроміси та досягати консенсусу. Ці навички високо цінуються в НАТО», — зазначив Столтенберг.

Говорячи про свій відхід, він наголосив, що йому важко покинути Альянс, у якому він пропрацював ціле десятиліття. Столтенберг додав, що сумуватиме за людьми і країнами, з якими співпрацював, але йде з почуттям, що спільно з ними досягли значних результатів. Під керівництвом Рютте Нідерланди стали важливим європейським партнером України, надаючи значну політичну, військову та гуманітарну допомогу. Амстердам відправляв в Україну зброю, включно з важким озброєнням, боєприпасами та засобами протиповітряної оборони. Крім того, уряд Рютте виділив суттєві кошти на відновлення української інфраструктури.

Читайте також: Умєров звільнив 4 заступників та оголосив про кадрові зміни

Столтенберг обіймав посаду генерального секретаря НАТО з 2014 року. Його термін мав завершитися наприкінці вересня 2023 року, але союзники попросили його залишитися ще на рік, оскільки не змогли досягти консенсусу щодо кандидата на цю посаду.

Нагадаємо, на Україну чекають важкі випробування, Зеленський повернувся зі США без значних результатів. У статті обговорюються складні виклики, з якими стикається Україна після візиту президента Володимира Зеленського до США.