УКРАЇНА

Російську мову можуть заборонити на перервах у школі: реєструється законопроєкт

За результатами моніторингу, проведеного у 2023-2024 роках, лише 41% учнів взаємодіють один з одним виключно українською мовою під час уроків та перерв.

У Верховній Раді реєструється законопроєкт, який вимагає від учнів та викладачів використовувати українську мову на території школи не лише під час уроків. Про це повідомила ініціатор законопроєкту – народний депутат та наставниця Наталія Піпа.

«Ми зобов’язали всі школи з 2021 року надавати освітні послуги українською мовою, але проблема полягає в тому, що, виходячи з уроку, діти, а іноді й вчителі – переходять на російську. Щоб це змінити, я реєструю законопроєкт, який зобов’язує говорити українською мовою на перерві, шкільному дворі, стадіоні та всій території школи», – сказала Піпа.

Згідно з результатами моніторингу, проведеного у 2023-2024 роках, лише 41% учнів взаємодіють один з одним виключно українською мовою під час уроків та перерв. Одна з депутатів пояснила, що необхідні зміни, зокрема через загрозу, з якою стикаються україномовні діти, конфлікти через мовний бар’єр і випадки булінгу. Також виникла проблема у навчанні дітей, які не володіють українською мовою.

«Діти, які погано знають українську вже в першому класі — мають труднощі з навчанням у школі, відстають у читанні, гірше засвоюють матеріал. Пізніше мають найгірші результати на контрольних, ЗНО/НМТ та мають найгірші можливості для вступу та роботи в майбутньому. Звичайно, є проблема, що в деяких сім’ях батьки з дітьми розмовляють російською мовою. Таких батьків я закликаю спілкуватися з дітьми українською», – зазначила Наталія Піпа.

Цей законопроєкт вніс зміни до Закону «Про освіту» шляхом запровадження поняття «україномовного середовища» та зобов’язує засновників, керівників та працівників освітніх установ створювати та підтримувати україномовну атмосферу. Відповідно до законопроєкту, вчителі не зможуть переключатися на російську мову під час перерв, у їдальні або під час особистого спілкування на території школи.

Проте вчителі та директори можуть проводити просвітницькі заходи, заохочувати учнів спілкуватися українською мовою та робити зауваження, якщо почують, що діти розмовляють російською. Також законопроєкт пропонує батькам школярів брати участь у створенні та підтримці україномовного середовища у навчальних закладах.

«Дуже важливо, щоб використання української мови не закінчувалося 45 хвилинами уроку. Ми повинні позбутися цього умовного правила в головах педагогів, учнів та батьків: «Прозвучав дзвінок – можна будь-якою мовою» (і ми розуміємо, що ця будь-яка – чомусь російська)», — стверджує Піпа. Відповідно до запропонованого законопроєкту, Уряд та центральні органи виконавчої влади будуть розробити ефективну систему оцінки усної грамотності дітей.

«Я сподіваюся на підтримку як батьків, так і освітян. Ми маємо об’єднатися заради наших дітей. Законопроєкт у процесі реєстрації. Усі деталі будуть пізніше, як тільки документ буде опубліковано на сайті Верховної Ради», – підсумувала Піпа.

Читайте також: БЕБ розслідує розкрадання 379 млн на укриттях для шкіл

Нагадаємо, міністр розповів, чому школярі в Україні навчатимуться на рік довше. У 2027 році розпочнеться впровадження старшої профільної школи, навчання буде орієнтоване на індивідуальний розвиток та учням буде надано можливість вибирати освітній профіль.