ЗАПОРІЖЖЯ

Спільнота успішних жінок: як U&WE Hub допомагає жителькам Запоріжжя розпочати власний бізнес (ІНТЕРВ’Ю)

Допомогти жінкам втілити їхні мрії у реальність. Такою є мета всеукраїнського проєкту Ukrainian Women Entrepreneurs Hub (U&WE Hub), який сприяє жінкам розпочати з нуля або продовжити розвивати власну справу.

Вже 6680 учасниць п’яти потоків навчальної програми з підприємництва з різних міст України отримали не лише теоретичні знання з бізнес-планування, маркетингу та юридичних питань, а й важливий практичний досвід від експертів та успішних підприємців.

7 жовтня у Запоріжжі розпочинається новий потік безкоштовної тренінгової програми з підприємництва для жінок.

Про особливості навчального проєкту та успіхи його учасниць в інтерв’ю «Першому Запорізькому» розповіла координаторка U&WE Hub у нашому місті Ганна Гонтарук.

Спільнота активних жінок, які підтримують одна одну у втіленні мрій

Чому жителькам Запоріжжя, які мріють про відкриття або розвиток власного бізнесу, варто звернути увагу на проєкт U&WE Hub і взяти участь у новій хвилі навчальної програми?

– U&WE Hub – це всеукраїнський проєкт, який наразі діє у п’яти містах: Запоріжжі, Києві, Броварах, Івано-Франківську і Чернівцях. У Запоріжжі, де проєкт розпочався на початку 2024 року, вже стартує четверта навчальна програма для жінок з основ підприємництва. У всеукраїнському масштабі – шоста.

Координаторка U&WE Hub у Запоріжжі Ганна Гонтарук

По-перше, ця програма безкоштовна, що є великим плюсом. По-друге, у нас немає обмежень для дівчат. Ми працюємо як з місцевими учасницями, так і з внутрішньо переміщеними особами. По-третє, немає обмежень по віку: можуть долучитися учасниці від 18 і старше 60 років.

Великою перевагою є система навчання програми. Спочатку учасниці вивчають відеолекції, які для них записують наші лектори. Потім вони зустрічаються разом офлайн, відпрацьоють отримані знання з нашою фасилітаторкою Мариною Дмитревич і практично займаються своїми бізнес-проектами.

Серед учасниць програми під час таких живих зустрічей формується спільнота жінок, які розвивають власні бізнеси, підтримують одна одну, створюють колаборації.

Програма підтримує учасниць і заохочує їх реєструвати бізнес офіційно, надавати послуги або створювати нові продукти, сплачувати податки і підтримувати українську економіку. Для цього під час навчання розповідаємо про всі важливі юридичні та фінансові аспекти, а також пояснюємо, як правильно вести свою справу.

Засновниця U&WE Hub, керівниця Центру «Розвиток КСВ» Марина Саприкіна ставить за мету створити 50 хабів по всій Україні і об’єднати жінок-підприємниць у спільноту, в якій вони б допомагали одна одній і створювали щось нове.

– З яким запитом приходять учасниці програми? Яку мету вони мають перед собою?

– Наші учасниці – переважно, віком від 30-40 років. В останній хвилі програми 25% учасниць були вимушеними переселенками. Їх можна назвати одними з найактивніших.

Мотивація більшості учасниць – подолати свої страхи: страх невдачі, страх, що не буде клієнтів, страх того, що не зможуть правильно розрахувати вартість послуги або продукту.

Дуже часто дівчата шукають підтримку, бо не мають її в своєму оточенні. У бізнесі завжди страшно, є багато ризиків, але вони хочуть створити щось нове. І саме серед учасниць проєкту знаходять таку необхідну їм підтримку.

Серед учасниць програми формується спільнота жінок, які розвивають власні бізнеси і підтримують одна одну

Водночас і ми намагаємося показати дівчатам, що бізнес – це не страшно, що можна починати, можна реєструватися, платити податки – бути свідомою підприємницею.

На кожний потік подається близько 50 людей, з яких ми відбираємо до участі у програмі близько 30. Згадуючи попередні потоки, учасниці завжди дуже активні, відвідують всі заняття, створюючи спільноту, де всі підтримують одна одну. Ми намагаємося зробити такий безпечний простір, щоб дівчатам було комфортно і корисно навчатися.

Насичена освітня програма та досвід успішних підприємців: що чекає на учасниць проєкту

– В якому форматі проходить навчання?

– Новий потік триватиме півтора місяця. Учасниці дистанційно ознайомлюються з лекціями наших менторів, а потім зустрічаються офлайн. Практичні заняття відбуватимуться у приміщенні Запорізької обласної бібліотеки, там є безпечне укриття.

Програма освітнього проєкту від U&WE Hub  передбачає шість навчальних модулів на тему юридичних та фінансових аспектів створення бізнесу, бізнес- планування, брендингу, комунікацій та SMM. Крім того, планується практичний воркшоп з підготовки до пітчингу бізнес-проєктів та воркшоп від психологині

Найбільш затребувані від учасниць знання – це юридичні аспекти бізнесу: як реєструватися, що для цього робити, як прораховувати бізнес-план, витрати і прибутки. Це найголовніші потреби.

Наприкінці кожної програми дівчата можуть представити свої вироби та послуги на благодійній ярмарці.

Під час фінального пітчингу учасниці презентують свої проєкти перед жюрі за участі представників бізнесу. Серед експертів минулого потоку була представниця «Райффайзен Банк»– банку-партнера мережі хабів по Україні – Ірина Євсеська, засновниця салону краси OBeautyHub Ольга Булавінова, засновниця мовної школи Overseas Валерія Младьонова,  засновниця Edison Space Юлія Данилюк, власниця салону краси Millenium та студій масажу Gorix Hub Кристина Елоян. Ми намагаємося запрошувати свідомі бізнеси, власниці яких зможуть поділитися своїм досвідом.

Учасниці проєкту U&WE Hub під час екскурсії на запорізьку пекарню «Урожай» разом з її керівником Олексієм Пучковим

Переможниця отримує консультацію від грантрайтерки. Спеціалістка допоможе підібрати фінансовий грант, написати проєкт, щоб знайти для учасниці матеріальну підтримку для її бізнесу.

Кожного разу ми намагаємося заохочувати наших дівчат презентувати свої проєкти, тому ми шукаємо партнерів, які надають додаткові подарунки для учасниць. Минулого разу, наприклад, консультації надавали засновниця Edison Space Юлія Данилюк та її чоловік – ментор та маркетолог Роман Данилюк. Тренер з емоційного інтелекту Катерина Денчик з Харкова також запропонувала для найактивніших свою консультацію. А від кав’ярні-кондитерської AIRflow (про історію створення цього закладу «Перший Запорізький» вже розповідав у статті за посиланням) учасниці могли отримати солодкі подарунки.

–  Які напрями бізнесу найчастіше обирають учасниці для розвитку своєї справи?  

Одним із найпоширеніших є створення солодощів у різних варіаціях: корисні смаколики, виготовлення тортів, пряників, цукерок, а також послуги фотографа, створення фотостудії, виготовлення одягу або приклас. Учасниці розвивають б’юті-бізнес, створюють салони краси. Крім того, поширеним напрямком є відкриття дитячих просторів для дітей – розважальних або з навчальною програмою.

Учасниці розповідають, що вони обирають напрямок бізнесу, виходячи зі своїх потреб і талантів, відштовхуючись він того, чого їм не вистачає у власному житті. Наприклад, безпечного простору для дітей, бо не змогли знайти такий для своєї малечі. Або якісних солодощів, бо не відшукали саме такі, які б їм сподобалися.

У дівчат дуже багато цікавих ідей. З останнього потоку був бізнес: учасниця зі своїм сином розробила технологію та вже створила пробну партію наповнювачів для туалетів для домашніх улюбленців. Це інноваційний екологічний напрямок з переробки деревини.

Перетворити хобі на реальність: які проєкти втілюють учасниці U&WE Hub 

– Розкажіть про успіхи переможниць попередніх хвиль. В якому напрямку бізнесу вони розвиваються?

– Переможниця першого потоку – Анастасія Смикова, власниця виробництва та онлайн-магазину «Смачно Shop». Вона виготовляє корисні смаколики: пастилу, джерки, фріпси тощо. У неї вже налагоджений бізнес. Анастасія бере участь у різних у ярмарках, презентує свою продукцію. Дуже смачно!

Переможниця другого потоку – власниця майстерні крафтових свят Ірина Вовченко. Вона організовує дитячі свята, готує весь реквізит і створює казку для дітей. У них вдома власний простір, де можна проводити різні сімейні свята, кінопокази під відкритим небом. Крім того, разом з чоловіком Ірина проводить благодійні ярмарки.

Учасниці третього потоку навчальної програми у Запоріжжі після фінального захисту власних бізнес-проєктів

Переможниця третього потоку – Людмила Сірко з Енергодару. Вона нещодавно відкрила проєктний простір для дітей «Лазурна райдуга». У неї з чоловіком був однойменний дитячий табір у Кирилівці (у Запоріжжі подружжя вже відкрило «Їдальню українського смаку», «Перший Запорізький» вже розповідав про цей заклад).

Розповім також і про інших наших успішних учасниць. Дар’я Головня, наприклад, створила домашню майстерню пряників (її історію «Перший Запорізький» розповідав у статті за посиланням). Після нашої програми вона виграла великий грант, спрямований на розвиток соціально-відповідального бізнесу.

Марія Свєт виготовляє свічки різноманітної тематики. Самостійно виливає форми і може створити свічку під ваше замовлення.

Олена Калашнік після участі у програмі виграла грант і відкриває власний салон краси. Вона займається пірсингом.

Наталія Кошель, яка також брала участь у проєкті, відкриває простір, який буде спрямований на реабілітацію військових і цивільних, а також присвячений навчанню.

Наша успішна учасниця, Ольга Лемішко нещодавно відкрила інтернет-магазин жіночих сумок власного виробництва.

На останньому потоці була дівчина Ксенія Петрух, яка мріяла стати фотографом. Її страхи довго заважали розпочати. Після закінчення програми вона створила портфоліо майже для всіх учасниць і продовжує працювати, готуючи індивідуальні фотосесії та репортажні зйомки.

Ми дуже радіємо успіхам наших учасниць. Є дівчата, які вже мають свій бізнес, є і такі, хто починає робити перші спроби на шляху до власної справи.

Зареєструватися на участь у новому потоці безкоштовної тренінгової програми з підприємництва для жінок від U&WE Hub  можна до 1 жовтня за посиланням.

Текст – Андрій Вавілов, фото – з архіву Ганни Гонтарук та U&WE Hub


Читайте також:

Затишне місце для родин з дітьми: як Яна та Сергій Сліпко відкрили у Запоріжжі сімейну кав’ярню Wings Coffee

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!