ВСЕСВІТ

МВФ відклав місію до РФ на невизначений термін

Російська сторона знає, що багато європейських країн публічно висловлювалися проти відновлення співпраці між МВФ і Росією та проведення таких консультацій.

Міжнародний валютний фонд відклав заплановану консультаційну місію з Росією на невизначений термін із технічних причин. Україна та деякі європейські країни висловилися проти відновлення співпраці МВФ із Москвою. Про це повідомив виконавчий директор від РФ до МВФ Олексій Можин в інтерв’ю ТАСС.

«Керівництво фонду повідомило російську сторону і Раду директорів про те, що роботу місії буде відкладено на невизначений термін. Як причина відкладення місії згадувалася технічна неготовність місії до проведення консультацій», — зазначив він. Раніше було оголошено, що співробітники МВФ розпочнуть організацію віртуальних консультацій з російською владою 16 вересня, а потім вирушать до Росії для особистих зустрічей. Планувалося, що візит відбудеться 1 жовтня. Однак Україна та її західні партнери заперечували проти цієї місії, вважаючи, що вона могла б стати ознакою нормалізації відносин з Росією, попри вторгнення та окупацію значних українських територій.

Це означало б, що МВФ став би першою великою міжнародною фінансовою організацією, яка після вторгнення в Україну в лютому 2022 року відправила б свою офіційну місію до Росії. Можин зазначив, що російська сторона знає, що багато європейських країн публічно висловлювалися проти відновлення співпраці між МВФ і Росією та проведення таких консультацій.

На думку посадовця, роботу над організацією планових консультацій, про які йдеться, було розпочато понад рік тому, ініціатива виникла з боку співробітників фонду. «Російська сторона ніколи не просила проведення консультацій, але завжди висловлювала готовність прийняти місію фонду на виконання зобов’язань у рамках Статуту МВФ. Таку готовність російська сторона знову підтверджує», — розповів він. Слід зазначити, що востаннє МВФ відвідував Росію у листопаді 2019 року, до початку пандемії Ковід-19. З моменту початку війни Росії проти України МВФ не проводив місій у Росії.

Нагадаємо, місія МВФ погодила транш Україні понад мільярд доларів. Головні умови подальшої співпраці – посилення контролю за сплатою податків, реформування «Укренерго» та проведення аудиту НАБУ.