УКРАЇНА

БЕБ розслідує розкрадання 379 млн на укриттях для шкіл

За виявленими об’єктами лише на Київщині збитки вже перевищують 20 млн грн, при цьому замовниками виступали органи місцевого самоврядування.

Детективи Бюро економічної безпеки проводять розслідування за фактом присвоєння бюджетних коштів, виділених на закупівлю укриттів для навчальних закладів, які не відповідають будівельним нормам. Про це повідомила прес-служба БЕБ у вівторок, 17 вересня.

У ході закупівель швидкозведених захисних споруд для навчальних закладів у 2023-2024 роках співробітники компаній, діючи у змові з посадовими особами, здійснили постачання та монтаж укриттів, які не відповідали встановленим вимогам. У ході будівельно-технічної експертизи було перевірено найпростіші укриття цивільного захисту у Київській області. Внаслідок огляду виявлено порушення вимог ДБН та ДСТУ, а також невідповідності у предметах закупівлі, що призвело до розкрадання бюджетних коштів, виділених на реалізацію Державної програми забезпечення навчальних закладів укриттями цивільного захисту на суму 379 млн грн.

За виявленими об’єктами лише на Київщині збитки вже перевищують 20 млн грн, при цьому замовниками виступали органи місцевого самоврядування. Співробітники БЕБ також встановили, що контрольні випробування укриттів цивільного захисту не проводилися, а висновки однієї з експертних установ були засновані лише на теоретичних дослідженнях. Більше того, у тендерній документації вказано норми ДБН, які на момент укладання договорів не були актуальними. Досудове розслідування продовжується. У рамках справи судитимуть директора ліцею за розтрату коштів, наданих на будівництво укриттів.

Читайте також: СБУ викрила агентів ГРУ, які планували удари по інфраструктурі Запоріжжя

Нагадаємо, скільки шкіл в Україні не мають укриттів. Наприкінці минулого навчального року близько 75% шкіл мали укриття та працювали в очному чи змішаному форматі. До 1 січня 2025 року ця кількість має збільшитись до 80%.