ВСЕСВІТ

Reuters: Росія виробляє ударні дрони, які містять китайські деталі

Водночас Міністерство закордонних справ Китаю повідомило, що Пекін суворо контролює експорт товарів, які можуть мати військове застосування, включаючи безпілотники.

У 2023 році Росія розпочала серійне виробництво нового ударного безпілотника дальнього радіуса дії під назвою «Гарпія-А1», який включає китайські двигуни та компоненти. За інформацією агентства Reuters з посиланням на два джерела в європейській розвідці та доступні документи, дочірнє підприємство російського державного виробника зброї»Алмаз-Антей» — Іжевський електромеханічний завод «Купол» — виготовило понад 2500 безпілотників «Гарпія» в період з липня 2023 року до липня 2024 року.

Раніше інформацію про нового російського безпілотника, що містить китайські технології, не було опубліковано. Іжевський електромеханічний завод «Купол» та державний виробник зброї «Алмаз-Антей» не надали коментарів із цього приводу. За даними двох розвідувальних джерел, безпілотники «Гарпія» застосовуються проти військових та цивільних об’єктів в Україні, завдаючи шкоди критично важливій інфраструктурі та викликаючи жертви серед мирного населення та військових.

Джерела передали агентству Reuters зображення уламків «Гарпії» з України, але не надали додаткових деталей. Reuters зміг знайти дані, що підтверджують, але не зміг незалежно підтвердити справжність цих зображень. Агентство цитує ад’юнкт-старшого наукового співробітника Центру нової американської безпеки Семюеля Бендетта, який зазначає, що впровадження російських безпілотників «Гарпія» може свідчити про зниження залежності Росії від іранських технологій у сфері безпілотників далекого радіусу дії.

Читайте також: Иран готовится передать России баллистические ракеты — СМИ

Міністерство оборони Росії не надало коментарів щодо цього питання. Разом з тим, Міністерство закордонних справ Китаю повідомило агентство Reuters, що Пекін суворо контролює експорт товарів, які можуть мати військове застосування, включаючи безпілотники.

Нагадаємо, переговори є єдиним способом закінчення війни в Україні: Міноборони Китаю. У Китаї наголосили, що на війні не буває переможців і що «конфронтація нікуди не веде».