УКРАЇНА

Що вплине на відключення світла взимку: пояснення енергетиків

Навіть якщо всі плани відновлення генерації будуть виконані, в зимовий період відключення електроенергії все одно будуть.

Колишній голова Укренерго Володимир Кудрицький сказав, що відключення електроенергії взимку буде залежати від температури та періодичних обстрілів критичної інфраструктури. Він попередив, що значні перебої в електропостачанні можуть очікуватися десь у грудні. Про це Кудрицький розповів у інтерв’ю виданню «Економічна правда».

Екс-голова зазначив, що компанії вже усунули основну частину пошкоджень, тому Укренерго наразі не стикається з основними проблемами. Він передбачив, що у вересні та жовтні ситуація з енергопостачанням має залишатися стабільною у разі відсутності обстрілів.
«Генерації у нас вистачає, бо спала спека і знизилося споживання. Поки не буде нової хвилі спеки чи чергових проблем на якомусь великому об’єкті генерації на кшталт атомної станції, у нас електроенергії мало вистачати», — сказав екс-глава Укренерго. Кудрицький зазначив, що основна небезпека, яка може призвести до запровадження обмеження споживання електроенергії, стане холодна погода. Він додав, що навіть якщо всі плани відновлення генерації будуть виконані, в зимовий період відключення електроенергії все одно будуть.

«Мій прогноз середній. У теплі періоди, коли температура буде вищою за нуль, ми зможемо обійтися без відключень, якщо не відбудеться будь-яких подій на об’єктах генерації, на 1000 або 2000 мегаватів. Якщо буде холодний період, наприклад середньодобова температура мінус 10, то я не бачу, чим можна покрити дефіцит», — зазначив колишній голова енергокомпанії. Він наголосив, що підхід до відключень електроенергії можна буде порівняти з літом, коли вже застосовувалися графіки обмежень. За його словами, розклад відключень у зимовий період залежатиме від тривалості холодної погоди й може змінюватись, наприклад, від чотирьох годин відключення до чотирьох години роботи, до чотирьох годин відключення та шести годин роботи.

Нагадаємо, Кудрицький: Апокаліптичного сценарію взимку не допустять, але легко не буде. Попри значні пошкодження енергосистеми, українські енергетики докладають максимум зусиль для відновлення електромереж.