ВСЕСВІТ

У Китаї відповіли на невдоволення з боку Зеленського

Китай продовжить сприяти мирним переговорам і відіграватиме конструктивну роль у політичному врегулюванні «кризи» в Україні.

Китай має намір продовжувати підтримувати вирішення «української кризи» в рамках своєї мирної ініціативи, попри критику, яка походить від президента Володимира Зеленського. Про це повідомила Мао Нін, речник Міністерства закордонних справ Китаю, на брифінгу 13 вересня.

Вона нагадала, що ініціатива Китаю та Бразилії, яка включає шість ключових пунктів, закликає сторони конфлікту уникати розширення фронту та посилення бойових дій, а також ухилятися від провокацій. Мао Нін додала, що в китайсько-бразильській ініціативі також наголошується на неприйнятності використання ядерної зброї та ударів по атомних електростанціях в ході «конфлікту». Документ містить заклик до всіх сторін сприяти діалогу та переговорам, спрямованим на мирне вирішення ситуації.

«Наші спільні домовленості отримали позитивну реакцію з боку більш ніж 110 країн та відповідають загальним прагненням міжнародного співтовариства», — зазначила представниця. Вона наголосила, що Китай активно обговорює свою ініціативу з українською стороною. “За рішенням «української кризи», у тому числі за шістьма спільними домовленостями, Китай підтримує тісні контакти з Україною. Китай продовжить сприяти мирним переговорам і відіграватиме конструктивну роль у політичному врегулюванні кризи», — підсумувала Мао Нін.

Раніше повідомлялося, що в Китаї брешуть про «повагу» до цілісності України та транслюють російську пропаганду. У китайських медіа активно поширюються наративи, схожі на російську пропаганду, які стверджують, що у війні в Україні винні США та НАТО.