УКРАЇНА

Росіяни можуть перерізати наступ ЗСУ у Курській області

Російські сили прагнуть зайняти більш вигідні тактичні позиції в ході своїх початкових контратак, щоб згодом розгорнути масштабний контрнаступ проти ЗСУ.

З 10 вересня російські війська почали проводити активні контратаки у Курській області. Протягом двох днів, 10 та 11 вересня, їм вдалося захопити кілька населених пунктів, розташованих на північний схід та південь від Коренево. Про це повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

“Розмір, масштаб та потенційні перспективи російських контрнаступів у Курській області 11 вересня незрозумілі, і на момент написання цього звіту ситуація залишається нестабільною. Поки що передчасно робити висновки про нові контратаки Росії, і ISW продовжуватиме стежити за розвитком ситуації», — наголошується у звіті.
Геолокаційні кадри від 11 вересня свідчать, що російські сили відновили контроль над позиціями на схід від Журавлів, що знаходяться на північний схід від Коренево. Додаткові кадри від 10 вересня показують, що підрозділи 51 повітряно-десантного полку просунулися на північ і північний схід від Снагості (південніше Коренево) в ході механізованого наступу чисельністю близько роти.

Декілька російських військових джерел заявили про повне захоплення Снагості, однак, за даними ISW, візуальних підтверджень цих тверджень поки не представлено. Також повідомляється, що українські сили розпочали нові контратаки проти російського наступу на захід від Снагості та вздовж усього фронту в Курській області.
Наявні візуальні докази свідчать, що російські війська, контратакуючі у Курській області, діють ротними підрозділами й, можливо, використовують елементи досвідченіших у бойових діях підрозділів щодо контратак. «Російські війська можуть тимчасово перерізати український наступ у Курській області, перш ніж приступити до більш організованої й добре оснащеної операції з витіснення українських сил з російської території», — кажуть аналітики.
Російські сили прагнуть зайняти більш вигідні тактичні позиції в ході своїх початкових контратак, щоб згодом розгорнути масштабний контрнаступ проти ЗСУ, що діють на північний схід від Коренєва і поблизу Суджі.

Читайте також: РФ залучає добровольців в тероборону для захисту Курської області

Згідно зі звітом, російські війська, ймовірно, планують відсікти українські позиції, просуваючись до кордону на південний схід від Снагоста, що ускладнить українським силам логістику та вогневу підтримку ближче до кордону. Це підготує ґрунт для більш масштабних дій. Аналітики ISW наголошують, що поки що рано давати точні оцінки щодо впливу дводенних російських контратак на український наступ у Курській області. Найближчими днями вони продовжать аналізувати розвиток ситуації, враховуючи транскордонні удари українських військ, що тривають.

Раніше повідомлялося, що ВСУ просунулися на Курщині, РФ відвела підрозділи з Херсона.