ВСЕСВІТ

Росіяни відновили наступ на Курщині, — ISW

Згідно з останніми даними, російські війська здійснили ряд контратак на українські позиції в Курській області.

Російські війська почали контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області і, за повідомленнями, захопили кілька населених пунктів на північний схід і південь від Коренево 10 і 11 вересня. Про це повідомляє ISW.

Читайте також: В Швеции считают, что операция на Курщине изменила ход войны

Розмір, масштаб і потенційні перспективи російських контрнаступів у Курській області 11 вересня незрозумілі, і на момент написання цього звіту ситуація залишається нестабільною. Наразі передчасно робити висновки про нові контратаки Росії, і ISW продовжуватиме стежити за розвитком ситуації. 

Геолокаційні дані, опубліковані 11 вересня, вказують на те, що російські війська відновили позиції на схід від Журавлів (на північний схід від Коренево).

Додаткові геолокаційні дані, опубліковані 10 вересня, вказують на те, що підрозділи російського 51-го повітряно-десантного (ВДВ) полку (106-ї дивізії ВДВ) просунулися на північ і північний схід від Снагоста (на південь від Коренево) під час ротного механізованого штурму. 

Російські мілблогери стверджують, що російські війська розпочали механізовану контратаку з півночі біля Кореневого і що російські війська швидко просунулися в Снагость. 
Кілька російських джерел стверджували, що російські війська повністю захопили Снагость, але ISW не бачила візуального підтвердження цих заяв. 

Російські джерела стверджують, що підрозділи 51-го полку ПДВ і 155-ї морської піхотної бригади (Тихоокеанський флот, Східний військовий округ) просунулися на північний захід від Снагостя і захопили Краснооктябрське; просунулася на захід від Снагостя і захопила Комарівку та Вишнівку; просунулася на південний захід від Снагостя і захопила Апанасівку та 10-й Жовтень; просунулася на південний схід від Снагостя і захопила Обухівку; і просунулася на південь від Снагостя і захопила Бяхово, Незапне та Гордіївку. 
Російський мілблогер стверджував, що елементи російської 200-ї мотострілецької бригади (14-й армійський корпус [АК], Ленінградський військовий округ [ЛВО]) захопили Ольгівку (на схід від Кореневого).

Нагадаємо, ЗСУ за добу знищили понад 1 200 окупантів, літак та 73 артсистеми: Генштаб. Станом на 12 вересня 2024 року, знищено ще один російський літак, а загальні втрати техніки та особового складу противника суттєво зросли.