УКРАЇНА

СБУ затримала ексчиновницю Волинської ОВА за організацію схеми ухилення від мобілізації

Ексчиновницю Волинської ОВА підозрюють в організації схеми незаконного виїзду ухилянтів за кордон.

Служба безпеки України викрила на Волині нову схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. До організації злочинної оборудки виявилася причетною колишня заступниця голови Волинської обласної військової адміністрації. Про це повідомляє СБУ.

Під час виконання своїх обов’язків у Волинській ОВА ексчиновниця розробила механізм, що дозволяв ухилянтам виїжджати за кордон під виглядом водіїв-перевізників гуманітарних вантажів. Вартість такої «послуги» становила до 5 тисяч доларів США з одного клієнта.

Для реалізації схеми фігурантка залучила директора місцевого благодійного фонду, який допомагав влаштовувати чоловіків призовного віку на посади водіїв міжнародних рейсів. Це дозволяло вносити їхні персональні дані до інформаційної системи «Шлях», через що вони могли безперешкодно виїхати за кордон як волонтери.

Для пошуку клієнтів та передачі грошей колишня посадовиця створила злочинну групу, до якої входило ще семеро спільників. СБУ задокументувала злочинну діяльність угруповання та затримала його організаторку.

Під час обшуків у підозрюваних вилучили мобільні телефони, ноутбуки та інші речові докази незаконної діяльності.

Наразі колишній посадовиці та її спільникам повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:
ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній);
ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України, вчинене групою осіб);
ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон, вчинене злочинною організацією).

Зараз ексчиновниця перебуває під вартою. Їй та її спільникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, співробітники пошти організували масштабну схему розкрадання дронів для ЗСУ. Працівники поштового відділення на Тернопільщині організували масштабну схему розкрадання дронів, призначених для українських військових.