УКРАЇНА

Нові бригади ЗСУ стикаються з нестачею сучасної техніки: Forbes

Українська армія формує нові бригади для заміни виснажених підрозділів на фронті, однак стикається з нестачею сучасного озброєння.

Восени минулого року українська армія почала формувати першу з 11 нових бригад, чисельність кожної з яких становить від 150 до 160 бійців. Ці бригади планується відправити на фронт для заміни виснажених підрозділів. Однак нові частини стикаються з серйозною проблемою нестачі сучасного озброєння, зазначає Forbes.

«Це може стати значною проблемою для України, коли нові, але погано озброєні бригади займуть місця старих, більш оснащених частин, які нарешті будуть виведені з передової», — коментує аналітик видання.

Forbes наводить як приклад 154-ту механізовану бригаду, оснащення якої дає змогу наочно оцінити рівень підготовки нових підрозділів. Серед використовуваної техніки — гусеничні БМП-1, розроблені ще в 1960-х роках, колісні розвідувальні машини БРДМ-2 того ж періоду, бронетранспортери VAB французького виробництва 1970-х років, а також машини охорони M-1117 1990-х років, надані США. Загалом 154-та бригада здебільшого використовує застарілі та легкі машини з бронею завтовшки не більше 33 мм — цього вистачає для захисту від кулеметних пострілів.

Також у бригаді є і більш важка техніка — танки Т-62, яким уже понад 60 років. Однак, як підкреслює Forbes, не виключено, що ці танки належать інструкторам, які навчають бійців на полігонах.

Якщо ж Т-62 дійсно входять в арсенал 154-ї механізованої бригади, це викликає серйозні побоювання, оскільки на озброєнні української армії вже стоять більш сучасні моделі танків Т-64, Т-72, а також західні зразки — Challenger 2, M-1, Leopard 1 і Leopard 2.

Forbes зазначає, що у російської армії також є труднощі з оснащенням новостворених бригад сучасною технікою. Проте, незважаючи на використання мотоциклів і навіть гольфкарів, російські війська загалом краще оснащені та більш численні, ніж українські.

Нагадаємо, напад на ексвійськового у Смілі: поліція затримала підозрюваного, вилучено наркотики та зброю. Поліція затримала підозрюваного у побитті ветерана на Черкащині, відкрито чотири кримінальні провадження.