ВСЕСВІТ

«Ми ніколи не прагнули чужих територій»: Лавров цинічно виправдав агресію РФ

Глава МЗС Росії Сергій Лавров на засіданні Стратегічного діалогу РФ та Ради співробітництва арабських держав Перської затоки заявив, що Росія ніколи не прагнула захоплювати чужі території.

Росія ніколи не ставила собі за мету завоювання територій інших країн, наголосив глава МЗС РФ Сергій Лавров за підсумками засідання Стратегічного діалогу РФ і Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, повідомляє ТАСС.

Читайте також: Навчальний рік під час війни: скільки шкіл в Україні не мають укриттів

Лавров зазначив, що Росія не прагнула до захоплення чужих земель.

«Ми ніколи не бажали чужої території. Ми лише хотіли, щоб до людей, які є невід’ємною частиною російського світу, російської культури, російської мови, історії та релігії, ставилися з повагою, як цього вимагають міжнародні закони, численні конвенції про права людини і права національних меншин, а також Статут Організації об’єднаних націй», — заявив міністр.

Лавров також піддав критиці мирну формулу, запропоновану президентом України. За його словами, «численні пропозиції, пов’язані з формулою Зеленського, зазвичай починаються із закликів припинити бойові дії і дотримуватися міжнародних законів, маючи на увазі забезпечення територіальної цілісності України».

«Міжнародні закони стосуються не тільки цього. Територіальна цілісність гарантована для держав, чиї уряди представляють увесь народ, що проживає на їхній території. Це рішення було ухвалено Генеральною асамблеєю одноголосно. Київські неонацисти після держперевороту не представляли нікого у східній Україні, Новоросії, а також у Криму — це очевидно. Але головне в тому, що Статут ООН вимагає поважати права всіх людей, незалежно від їхньої раси, статі, мови чи релігії. Саме в цьому і полягає суть конфлікту на Україні», — підсумував Лавров.

Нагадаємо, у Міноборони РФ заявили про збиття 144 дронів: є руйнування. У ніч на 10 вересня Росія зазнала масштабної атаки безпілотників. Міноборони РФ заявило про збиття 144 українських БПЛА в 9 регіонах країни.