ВСЕСВІТ

Китай боїться санкцій і обмежує відкриття рахунків для компаній, котрі співпрацюють з РФ

Частота відмов у китайських банках при відкритті рахунків збільшується, проте поки що важко оцінити масштаб того, що відбувається.

Китайські банки почали запроваджувати обмеження для місцевих компаній, які співпрацюють з Росією, забороняючи їм відкривати рахунки за межами їхньої провінції. Про це повідомляє The Moscow Times від 9 вересня.

Одне з джерел розповіло, що компанія з провінції Сичуань, яка займається постачанням до Росії, зіткнулася з відмовою у відкритті рахунку у банку провінції Шаньдун. Подібні проблеми виникли й в іншого постачальника, що працює із російським імпортером. Частота відмов у відкритті рахунків збільшується, проте поки що важко оцінити масштаб того, що відбувається.

Обмеження на відкриття рахунків для компаній, які співпрацюють з Росією, почали вводитися в китайських банках приблизно у квітні-травні. Офіційно банки не відмовляють негайно, а пропонують клієнтам спочатку почекати шість місяців, а потім ще стільки ж, що виявляється неприйнятним для бізнесу. Експерти вважають, що такі заходи вживаються банками в КНР для зниження ризику влучення під вторинні санкції з боку Заходу. Нове обмеження є серйозною перешкодою для російсько-китайської торгівлі. Через відмови, компанії змушені шукати нові банки для відкриття рахунків, що призводить до збільшення транзакційних витрат і затримок у платежах.

Читайте також: Китай сделал заявление о многополярности мира

Раніше повідомлялося, що лідер Тайваню порадив Китаю повернути «історичні» землі Росії. Незважаючи на те, що Китай не робить кроків щодо повернення історичних земель на Далекому Сході Росії, він продовжує загрожувати анексією Тайваню.