ВСЕСВІТ

Білий дім передав Конгресу секретну інформацію про стратегію війни в Україні

Документ був підготовлений у відповідь на вимогу, включену до законопроєкту про допомогу Україні на суму 60 мільярдів доларів.

Адміністрація Джо Байдена представила до Конгресу довгоочікувану засекречену доповідь, в якій викладено стратегію США щодо російсько-української війни. Про це повідомило Reuters.

За його даними, яке посилається на три анонімні джерела, цей документ був підготовлений у відповідь на вимогу, включену до законопроєкту про допомогу Україні на суму 60 мільярдів доларів. Обговорення цього законопроєкту тривало з осені минулого року, і він був остаточно ухвалений у квітні. Спочатку планувалося, що доповідь буде представлена ​​у червні.
Помічник одного з конгресменів повідомив, що доповідь було отримано у понеділок, але її зміст поки що не вивчався. Два інші джерела також підтвердили отримання документа. Значна затримка з наданням доповіді викликала невдоволення серед деяких республіканців, які почали висловлювати розчарування та натякати на можливе блокування подальших ініціатив щодо фінансування допомоги Україні.

Сенатор Джим Ріш, голова сенатського комітету із закордонних справ, у серпні коментував ситуацію, заявивши, що підтримує допомогу Україні, але не на основі неперевірених даних.
«Ще з перших днів війни Путіна проти України ми просили адміністрацію Байдена-Харріс представити стратегію того, як США та союзники можуть допомогти Україні перемогти. Коли вони не відреагували на прохання, ми прописали в законі те, що така стратегія має бути надана Конгресу. Крайній термін пройшов, а відповіді не надійшло”, — сказав Ріш. За його словами, президент Байден і віце-президент Харріс повинні надати цю стратегію не тільки нам, а й американському народу, а відсутність їхньої реакції припускає, що у них немає такої стратегії, або вони бояться показати її.

Читайте також: У США сумніваються, що F-16 збили «дружнім вогнем»

Нагадаємо, Кірбі розповів, якою має бути позиція України на переговорах з РФ. Основною метою США є гарантування того, щоб Україна мала необхідні ресурси для захисту і була в сильній позиції, якщо відбудуться переговори з Росією.