ВСЕСВІТ

США озвучили причину заборони на удари України вглиб Росії: що відомо

Заборона використання Україною американського озброєння для далекобійних ударів по території РФ пов’язана з кількома факторами, зокрема з обмеженим запасом ракет ATACMS.

Заступник представника Пентагону Сабріна Сінгх пояснила, що заборона використання Україною американського озброєння для далекобійних ударів по території Росії пов’язана з кількома факторами, у тому числі з обмеженим запасом ракет ATACMS. Про це Сінгх заявила під час брифінгу.

Серед причин також розглядається значна відстань, на якій знаходяться російські військові об’єкти, включаючи авіацію. Ця заява повторює позицію Білого дому, висловлену раніше, у відповідь на заклики України зняти обмеження на удари щодо російських цілей. Сабріна Сінгх пояснила, що, за даними американської розвідки, близько 90% російських літаків, які застосовують керовані бомби та ракети проти України, базуються на аеродромах, що за 300 кілометрів від українських кордонів. Це, за словами, робить дані об’єкти недоступними для ураження з використанням ракет ATACMS, оскільки вони знаходяться за межами їх радіусу дії. “Таким чином, ATACMS не зможе досягти цих аеродромів, отже проблеми, створені цими плануючими бомбами, ви знаєте, залишаться.

І навіть якби Україна використовувала ATACMS проти дуже невеликого відсотка аеродромів, що залишаються в зоні дії, ми бачили, як російські військові відсунули ці аеродроми далі», — йдеться в її заяві. «Існує обмежена кількість ATACMS. Це не так – немає великої кількості таких можливостей великого радіуса дії. І, звичайно, одна річ, яку ми завжди оцінюємо, – це ескалація, і це те, про що ми дуже чітко говорили із самого початку. Тому, це частка всіх тих речей, пов’язаних разом», — відповіла Сінгх. Представник Пентагону зазначила, що Збройні сили України ефективно застосовували ATACMS для успішного повернення територій на півдні та сході країни.

Представник Пентагону уточнила, що удари по російських об’єктах, розташованих за межами радіуса дії ATACMS, мали б вкрай незначний ефект та мінімальне стратегічне значення. Коли журналісти запитали, чи обумовлені обмеження для України на використання далекобійної американської зброї побоюваннями ескалації чи нестачею самих ракет, Сінгх відповіла, що причина полягає у поєднанні всіх цих факторів.

Раніше повідомлялося, що Італія заборонила Україні використовувати надану нею зброю для ударів по РФ.