УКРАЇНА

У Харкові пов’язали шпигуна-банкіра, який допомагав ворожій розвідці

Затриманий регулярно патрулював місто на власному автомобілі, потай фіксуючи розташування військових об’єктів за допомогою камери на своєму телефоні.

Колишній співробітник українського банку у Харкові, громадянин Росії, працював на російські спецслужби. Його діяльність, пов’язана з підготовкою ракетних ударів по місту, була розкрита завдяки розслідуванню правоохоронців. Також було виявлено його співучасника – керівника однієї з місцевих філій популярного українського банку. Про це повідомила СБУ.

Зазначається, що російського агента, який працював у банківській сфері в Харкові, було затримано у липні 2024 року у своєму будинку. Нещодавно стало відомо, що було виявлено його помічника. Розслідування показало, що співучасником російського агента виявився керівник відділу іншої місцевої філії відомого українського банку. Цей фігурант займався розвідкою розташування українських захисників, які були залучені в обороні Харкова. Він регулярно патрулював місто на власному автомобілі, потай фіксуючи розташування військових об’єктів за допомогою камери на своєму телефоні.

Читайте також: СБУ затримала інформаторку ворога, яка готувала ракетний удар по Миколаєву

«Крім того, фігурант збирав для окупантів інформацію про місця та наслідки повітряних ударів РФ по місту», — йдеться у заяві СБУ. Встановлено, що передану інформацію він передавав російському шпигуну під час особистих зустрічей та через месенджери. Після спілкування в інтернеті зрадник регулярно видаляв повідомлення з анонімних чатів. Мобільний телефон, через який здійснювалася підривна діяльність, було вилучено. Зловмисникові пред’явлено звинувачення у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України), тоді як дії російського агента кваліфіковані за двома статтями КК України, включаючи шпигунство (ч. 1 ст. 114). Обидва обвинувачені перебувають під вартою, їм загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, СБУ затримала колишнього правоохоронця, який допомагав ворогу атакувати Торецьк. Чоловік допомагав росіянам прорватися до Торецька, проводив розвідку міста та передавав координати українських опорних пунктів.