УКРАЇНА

Зеленський: Операція на Курщині відбулася через нестачу далекобійної зброї

Україна розраховувала на отримання далекобійної зброї від союзників, проте обсяги її постачання виявилися недостатніми.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що нестача далекобійної зброї в Україні стала основним фактором, який спонукав до операції на території Курської області Росії. Про це він повідомив в інтерв’ю NBC.

“Щодо далекобійності. Саме ця нестача далекобійності змусила нас думати кожну секунду, яка у нас альтернатива. Це призвело до операції у Курщині. До речі, успішної операції», – сказав президент. Спочатку Україна розраховувала на отримання далекобійної зброї, проте обсяги її постачання виявилися недостатніми. За словами глави держави, розвідка повідомляла, що Росія збирається зробити буферну зону вздовж кордону та вглиб України. Про це також відкрито говорив Путін разом з його оточенням.

“Ми зрозуміли, що вони не зупиняться, вони зробили прорив на Харківщині. Слава богу, ми там змогли їх зупинити та не дали їм окупувати Харків. Після цього у нас були сигнали, що вони можуть це зробити на півночі — Сумщина, Чернігівщина. Для нас це був би дуже серйозний виклик. Вони не відмовилися від цих планів”, — наголосив Зеленський. Президент відмітив, що Збройним Силам потрібно було провести відповідну операцію, щоб «буферну зону робили не вони в нас, а ми».

Раніше повідомлялося, що Зеленський приїде на засідання «Рамштайну». Глава держави планує звернутися з проханням до союзників про збільшення військової допомоги, включаючи постачання ракет дальньої дії та додаткові системи протиповітряної оборони.