УКРАЇНА

Чому переговори з Путіним зараз неможливі: позиція Офісу президента

За словами Подоляка, основа причина, по якій неможливі переговори з Путіним — глибока недовіра до Росії.

Існує щонайменше три вагомі причини, через які будь-які переговори з диктатором Володимиром Путіним на цей час неможливі. Насамперед це пов’язано з глибокою недовірою до Росії. Про це повідомляє радник глави Офісу президента, Михайло Подоляк у Telegram.

Не можна довіряти росіянам

По-перше, Кремль ще 1928 року ініціював підписання Литвинова, який передбачав відмову від війни як інструмент державної політики. Проте з того часу СРСР, а потім і його правонаступниця Російська Федерація, ініціювали десятки воєн та порушили безліч міжнародних угод, включаючи Будапештський меморандум 1994 року та Договір про державний кордон між Україною та Росією 2003 року.

Читайте також: Передача МиГ Киеву: в Польше ответили Зеленскому

Неможливість чесних репарацій

З початку війни втрати України оцінюються в діапазоні від 700 мільярдів до 1 трильйона доларів. Росія, у свою чергу, не має можливостей для виплати такої суми компенсації. Для вирішення цього питання потрібно створити механізм міжнародного контролю, аналогічний тому, який використовувався для Іраку після його агресії проти Кувейту в 1990-1991 роках, коли Ірак відраховував частину своїх нафтогазових доходів на користь постраждалого Кувейту. «Однак створення такого механізму можливе лише за підтримки уряду країни-агресора. У випадку з Іраком це вимагало усунення, арешту та страти Саддама Хусейна. Те саме можна сказати і про необхідність дій щодо Путіна», — зауважив він.

Неможливість покарати воєнних злочинців

Диктатор Путін є головним злочинцем у Росії. Згідно зі статутом Міжнародного кримінального суду, він не має імунітету від звинувачень у воєнних злочинах, злочинах проти людяності чи геноциді. Це означає, що він до останнього чинитиме опір розслідуванню і не видасть своїх підлеглих.

«Всі війни рано чи пізно закінчуються, і починаються переговори та підписання мирних договорів. Єдиною перешкодою на шляху до цього процесу є одна людина. Ім’я цієї особи ясно, і його роль в історії матиме криваві сліди», — підсумував Подоляк.

Нагадаємо, Володимир Зеленський зауважив, що Путін не бажає закінчувати війну дипломатичним шляхом.