УКРАЇНА

Українські військові вперше показали вітчизняний танк «Оплот»

Бойова машина має вдосконалене бронювання, що забезпечує надійний захист екіпажу та критичних систем від сучасних загроз.

Збройні Сили України представили основний бойовий танк (ОБТ) «Оплот», який, ймовірно, використовується одним із підрозділів 3-ї танкової бригади для оборони Харківської області. Про це повідомляє Defense Express.

Зазначається, що це перший випадок, коли «Оплот» згадується в контексті бойових дій з початку повномасштабного вторгнення РФ, і хоча подробиці про танк не розкриті, згадки про нього у відкритих джерелах також були досить рідкісними. У травні 2023 року Олексій Резніков, колишній міністр оборони України, оголосив про плани замовити основний бойовий танк «Оплот» для Збройних сил України (ЗСУ) та запустити його серійне виробництво.

Читайте також: З Росією доведеться домовлятися: про що Моді говорив із Путіним

Варто додати, що танк «Оплот» — це український основний бойовий танк, розроблений та виготовлений на державному підприємстві, «Завод імені В.А. Малишева», у Харкові. Він є модернізацією танка Т-84, «Оплот» призначений для заміни застарілих моделей танків в українській армії.

Бойова машина оснащена потужною 125-мм гладкоствольною гарматою, яка забезпечує високу точність стрілянини та здатність вражати цілі на великих відстанях. Крім того, «Оплот» має вдосконалене бронювання, що забезпечує надійний захист екіпажу та критичних систем від сучасних загроз.

Нагадаємо, що Україна зробила важливий крок у розвитку свого військово-промислового комплексу: успішно випробувала свою першу балістичну ракету.