ВСЕСВІТ

Російський генерал Лапін послабив оборону Курської області перед українським наступом — WSJ

Російський генерал-полковник Олександр Лапін розформував раду із захисту Курської області всього за кілька місяців до української операції.

Російський генерал-полковник Олександр Лапін, який контролював безпеку в Курській області, розформував раду, що відповідала за захист уразливого прикордонного регіону, всього за кілька місяців до початку операції України. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Читайте також: Умєров розповів конгресменам США про цілі України на Курщині

Навесні цього року Лапін, новий військовий призначенець Москви, заявив, що тільки військові володіють достатніми силами і ресурсами для охорони російського кордону, як стверджує джерело в російських спецслужбах. Це рішення призвело до ослаблення оборони, що стало очевидним, коли українські війська несподівано прорвалися через кордон на Курську область на початку цього місяця, застигнувши російські сили зненацька.

За даними видання, Лапін не безпосередньо відкрив шлях для першого іноземного вторгнення на російську територію з часів Другої світової війни, але його дії сприяли цьому. Основними проблемами стали гострий дефіцит кадрів і помилки в керівництві, яке не враховує реальної обстановки на полі бою.

Від початку війни централізований підхід, характерний для Росії за президента Володимира Путіна, негативно вплинув на військові дії. Цей підхід перешкоджав адекватному плануванню в Кремлі, а при виникненні невдач не дозволяв російським військам оперативно адаптуватися до мінливої ситуації, зазначає WSJ.

Неясно, чи допомогла б розформована Лапіним міжвідомча рада, що об’єднувала військових і співробітників безпеки, скоординувати відповідь Москви на український наступ.

Однак відсутність централізованого органу, відповідального за реакцію Росії, призвела до хаотичності та неефективності зусиль з витіснення українських сил.

Міністерство оборони Росії відмовилося коментувати ситуацію і не надало пояснень, чому дозволило українським військам перетнути кордон.

Через кілька годин після початку української операції начальник Генерального штабу Росії Валерій Герасимов заявив, що сили Лапіна і прикордонники працюють над знищенням противника на прикордонних територіях. З моменту вторгнення Герасимов не з’являвся на публіці.

WSJ підкреслює, що початкова реакція Москви нагадала перші години заколоту, очолюваного Євгеном Пригожиним, главою ПВК «Вагнер», який направив свої сили на Москву, намагаючись усунути Герасимова і міністра оборони Сергія Шойгу.

Видання повідомляє, що Лапін був обізнаний про нарощування українських військ на кордоні і повідомляв про це в Москву, але влада не вжила заходів, вважаючи це тактикою психологічної війни. Коли українські війська перейшли в нейтральну зону, вони не зустріли опору, а на російській території були відсутні сили територіальної оборони.

Українські війська застосували радіоелектронне придушення, що вивело з ладу зв’язок у російських військ, залишивши їх без командування. Легкоозброєні російські сили були змушені відступити в ліси, де опинилися в пастці.

Планування оборони виявилося таким же провальним, як і саме російське вторгнення, нагадує WSJ. Військові планувальники, покладаючись на невірні розвіддані, відправили в Україну колони бронетехніки в парадному строю, зробивши їх легкими цілями для дронів і протитанкової зброї.

Коли українські війська увійшли в Курську область, їх зустрів лише 488-й мотострілецький полк, який складався здебільшого з призовників, які, згідно з російською політикою, не мали права брати участь у бойових діях.

Читайте також: В Індії стався потужний вибух на фармзаводі, загинули люди

Лапін уже стикався з подібними проблемами. У вересні 2022 року, коли він командував російськими військами на Харківщині, українські сили швидко прорвали оборону і звільнили значні території. Після цього глава чеченських силовиків Рамзан Кадиров закликав відправити Лапіна у відставку.

Лапін народився в Казані 1964 року. У 2014 році він командував 20-ю гвардійською армією, до якої належала 53-тя зенітна ракетна бригада. Міжнародне слідство пов’язує цю бригаду з постачанням ЗРК «Бук», з якого було збито малайзійський «Боїнг» у 2014 році.

У 2017 році Лапін очолив командування Центрального військового округу, а 29 березня 2022 року він нагородив військових за дії в Чернігівській області, серед яких був його син, підполковник Денис Лапін. Пізніше Лапін командував угрупованням «Центр», яке брало участь у боях за Лисичанськ.

Після поразки російських військ у Харківській області Лапін отримав завдання командувати силами Західного військового округу, які не змогли утримати цей регіон. У жовтні 2022 року Лапін зазнав жорсткої критики з боку Рамзана Кадирова, який назвав його «нездарюгою» і звинуватив у кризі на лиманському напрямку.

Нагадаємо, українські війська продовжують наступ на Курщині. Українські війська продовжують наступальні операції на Курській ділянці фронту, завдаючи ударів по понтонних мостах і плацдармах противника.