ВСЕСВІТ

Сирський розглядав три сценарії для наступу на територію Росії: The Economist

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський спланував таємну операцію на території РФ у відповідь на наступ росіян на Донеччині в липні.

Через наступ росіян на Донеччині у липні головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський почав планувати таємну операцію на території країни-агресора, розглядаючи три можливі сценарії наступу. Про це повідомляє The Economist з посиланням на інформовані джерела.

Читайте також: Втрати армії РФ у війні проти України перевищили 600 тисяч осіб, — Генштаб

За даними співрозмовників журналістів, ці варіанти включали в себе наступ в Брянській або Курській областях, а також їх комбінацію, щоб послабити позиції Росії на Донбасі і забезпечити більш сприятливі умови для майбутніх переговорів.

Свої плани Сирський тримав у суворій таємниці, ділячись ними лише з вузьким колом генералів і силовиків. Тільки на пізньому етапі до плану була залучена розвідка, а західні союзники взагалі не були проінформовані, оскільки попередні операції Сирського були зірвані через витоки інформації, зазначає The Economist.

Так, головнокомандувач ввів Російську Федерацію в оману, приховуючи прибуття своїх досвідчених підрозділів до кордону. У ліси було перекинуто підкріплення під приводом захисту від можливого російського нападу на Сумську область.
«Українські війська почали підозрювати щось серйозне на початку серпня, коли їм видали нову техніку і провели тренування на макетах, схожих на російські села», — цитує видання джерело.

Втім, коли операція в Курській області почала сповільнюватися, Сирський переключив свою увагу на зміцнення флангів уздовж кордону, щоб створити надійні оборонні рубежі.

Читайте також: Росіяни майже добу не можуть загасити пожежу на нафтобазі

За словами джерела, сили оборони, ймовірно, намагаються встановити контроль на південному березі річки Сейм, в той час як російські війська посилили свою відповідь, перекинувши досвідчені підрозділи до Курська і посиливши атаки на Покровському напрямку в Донецькій області. 

Нагадаємо, українські війська розширюють плацдарм у Курській області. Захоплення українськими військами нових територій на Курщині має важливе стратегічне значення, оскільки це створює загрозу для російських комунікацій та логістичних шляхів у цьому регіоні.