ВСЕСВІТ

Кабмін ввів нові правила оформлення паспортів за кордоном для українських чоловіків

Кабмін ввів нові правила: українські чоловіки за кордоном зобов’язані підтвердити свій військовий облік при оформленні паспортів.

Українські чоловіки, які підлягають військовому обліку і проживають за кордоном, зіткнуться з обов’язковою перевіркою актуальності своїх військово-облікових документів під час оформлення паспортів і закордонних паспортів. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України.

Читайте також: В Україні 19 серпня графіки відключень почнуться пізніше

Повідомляється, що перевірку здійснюватимуть через інформаційні системи, включно з Єдиним державним демографічним реєстром, відомчою інформаційною системою ДМС та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

У разі виявлення недійсних військово-облікових документів, оформлення паспорта громадянина України або закордонного паспорта буде відхилено. Заявник буде повідомлений про це телефоном, електронною поштою або звичайною поштою.

Крім того, у постанові уточнюється, що чоловіки, які подали документи на оформлення паспорта до набрання чинності законом про мобілізацію, зможуть отримати його тільки за наявності чинного військово-облікового документа.

Якщо ж документ виявиться недійсним, паспорт можна буде отримати в територіальному органі або підрозділі ДМС. 

Читайте також: Сирський доповів Зеленському про успіхи в Курській області

«У такому разі пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється», — йдеться у документі.

Нагадаємо, Михайло Подоляк заявив, що росіяни мають змусити владу припинити війну, щоб уникнути її на власній території. Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що росіяни, які не бажають бачити війну на своїй території, повинні змусити владу припинити її на справедливих умовах.