УКРАЇНА

Лубінець: Україна готова прийняти евакуйованих з Курської області, але не очікує масового потоку

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець запевнив, що Україна готова надати гуманітарну допомогу цивільному населенню Курської області Росії, яке бажає евакуюватися.

Відповідаючи на критику з приводу можливої евакуації цивільного населення з Курської області Росії до України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що українське керівництво насамперед має дбати про людей, які проживають на підконтрольних Києву територіях. Лубінець також зазначив, що в Україні не очікують масового потоку евакуйованих. Ці заяви він зробив в ефірі «Радіо Свобода».

Читайте також: Уряд вніс зміни до правил мобілізації: електронні повістки та нові правила відстрочки

«Я розумію, що у нас суспільство може по-різному трактувати зусилля України щодо виконання своїх міжнародних зобов’язань, але ми тим і відрізняємося від росіян, що ми цивілізована нація, демократична нація. І для всіх критиків подібних дій я хочу нагадати, що всі міжнародні партнери продовжують допомагати України саме через те, що бачать різницю. Як тільки ми покажемо, що ми можемо повести себе нецивілізовано, в такий спосіб, як росіяни, тоді ми можемо забути про військову підтримку», — наголосив він.

За словами Лубінця, Україна не створюватиме спеціальних таборів для мирних жителів Курської області Росії, які захочуть евакуюватися.

«Ми не очікуємо, що буде велика кількість бажаючих до нас приїхати, якщо взагалі вони будуть. Але я точно не переживаю за те, що буде небезпечно для цивільного населення з території Курської області… Ми запропонували кожному і кожній з мешканців Курської області в разі бажання евакуюватись з цієї території. Україна відкриє гуманітарні коридори. Чи то на територію, яку контролює Російська Федерація, чи то на територію незалежної України. Це має бути власний вибір будь-якого громадянина, який зараз там перебуває з числа цивільних. Ми точно не збираємося порушувати їхні права», — повідомив він. 

Читайте також: Росія готує провокації до Дня Незалежності України, — ЦНС

За його словами, Збройні сили України вже надають гуманітарну допомогу цивільному населенню Курської області на добровільних засадах. Відповідаючи на запитання, де будуть розміщуватися люди, які потенційно захочуть виїхати з Курської області Російської Федерації в Україну, Лубінець не відповів прямо, але зазначив, що інфраструктура для цього вже давно готова. Однак сказав, що в Україні вже давно готова відповідна інфраструктура.

Нагадаємо, легіон «Свобода Росії» зробив заяву на тлі наступу ЗСУ на Курську область. Учасники «Легіону Свободи Росії» звернулися до російських військових із закликом скласти зброю та здатися в полон.