УКРАЇНА

Відомого столичного блогера підозрюють у несплаті податків на суму понад 200 млн грн

Відомому київському блогеру повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків на суму понад 200 млн грн.

Правоохоронні органи повідомили про підозру відомому столичному блогеру у зв’язку з умисним ухиленням від сплати податків на суму понад 200 млн грн та легалізацією майна, отриманого злочинним шляхом. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. 

Читайте також: Лубінець: Україна готова прийняти евакуйованих з Курської області, але не очікує масового потоку

Хоча офіційного імені підозрюваного не було розголошено, правоохоронці оприлюднили фотографії з Instagram, на яких, за даними слідства, зображено відомого блогера на прізвисько Слобоженко.

За даними слідства, з січня 2020 по серпень 2023 року підозрюваний здійснював господарську діяльність, пов’язану з так званим арбітражем Інтернет-трафіку, через компанію, яка не була офіційно зареєстрована у встановленому законом порядку. Отримані доходи у вигляді віртуальних активів в криптовалюті, що на дату отримання коштів згідно з офіційним курсом НБУ еквівалентні понад мільярду гривень, не були відображені в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020-2023 роки. Внаслідок цього податки з них не сплачувалися.

Читайте також: Росія готує провокації до Дня Незалежності України, — ЦНС

Підозрюваний використовував складну схему для приховування своїх доходів. Зокрема, кошти, отримані від діяльності, переводилися у криптовалюту через платіжні системи та електронні гаманці, зареєстровані на нього та його довірених осіб. Пізніше ці кошти переводилися у готівку через пункти обміну валют у Києві та інших містах України. Значну частину отриманих коштів блогер легалізував, придбавши елітну нерухомість та автомобілі преміум-класу. Для уникнення уваги правоохоронців, він оформлював право власності на ці об’єкти на своїх близьких родичів та наближених осіб.

Наразі правоохоронці продовжують встановлювати інших можливих учасників злочину, а також готують підозри для них. Розслідування триває, і ситуація залишається під контролем прокуратури Офісу Генерального прокурора України. Цей випадок є показовим для розуміння масштабів ухилення від сплати податків в Україні, особливо серед осіб, які використовують нові технології та криптовалюту для приховування незаконно отриманих доходів.

Нагадаємо, у Донецьку палає торговий центр, розташований біля позицій окупантів. Російські військові регулярно використовують цивільну інфраструктуру для ведення вогню по позиціях Збройних сил України, що наражає на небезпеку місцевих мешканців і критичні об’єкти.