УКРАЇНА

Благодійний фонд не хоче переказувати зібрані 378 млн на відновлення “Охматдиту”

Благодійний фонд, створений для допомоги дитячій лікарні «Охматдит», відмовляється передавати зібрані кошти на відновлення лікарні після обстрілу.

«Благодійний фонд “Охматдит — здорове дитинство”, який отримав зібрані кошти на відновлення лікарні після обстрілу 8 липня, не хоче перераховувати їх на офіційні рахунки “Охматдиту”. Про це заявив директор «Охматдиту» Володимир Жовнір. Відповідний пост він опублікував у Facebook.

Читайте також: Лубінець: Україна готова прийняти евакуйованих з Курської області, але не очікує масового потоку

Він пояснив, що після нападу реквізити фонду були опубліковані на сторінках лікарні та її працівників у соціальних мережах, у ЗМІ, на сайтах і сторінках низки органів державної влади, громадських організацій тощо.

З 8 липня в усіх публікаціях лікарні та листах до спонсорів були вказані реквізити фонду, «тому що до цього у нас завжди була нормальна взаємодія», — розповідає директор лікарні. 

 «Той факт, що фонд містить у своїй назві ім’я НДСЛ «Охматдит», стало для благодійників додатковим підтвердженням того, що зібрані кошти будуть використані за призначенням і в жодному разі не підуть на цілі, не пов’язані з процесом відбудови. В результаті за кілька діб фондом було отримано рекордну суму. Й у нас не було жодних сумнівів щодо того, що ці кошти будуть використані на відновлення «Охматдиту». Подібне навіть не можливо було уявити… До сьогоднішнього дня», – заявив Жовнір.

За його словами, після перших публічних скандалів і прохання перевести гроші на реконструкцію лікарні з рахунку фонду на рахунок лікарні, їхня комунікація з фондом почала погіршуватися.

«Сьогодні дії фонду підтвердили, що ми з ними маємо зовсім різне бачення того, як лікарня має відновлюватись. Зранку ми дізнались, що БО «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство», не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ «Охматдит». Тобто станом на 16 серпня 2024 року 378 млн грн залишаються на рахунку в БО «Благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство», – додав він.

Читайте також: Уряд вніс зміни до правил мобілізації: електронні повістки та нові правила відстрочки

Керівник «Охматдиту» публічно вимагав від фонду перерахувати кошти, що надійшли на всі банківські та фінансові рахунки Благодійного фонду «Охматдит — Здорове дитинство» як благодійна допомога на відновлення зруйнованих будівель та матеріально-технічної бази Національної дитячої лікарні «Охматдит» Міністерства охорони здоров’я України після ракетного обстрілу 08.07.2024 року, на казначейський рахунок Національної дитячої лікарні «Охматдит».

Він наголосив, що лікарня розглядає можливість розірвання юридичних відносин з фондом, оскільки їхні дії є недобросовісними та, можливо, шахрайськими. 

Нагадаємо, дитяча лікарня “Охматдит” в Києві зруйнована російською ракетою: ООН. Внаслідок удару загинули щонайменше 41 людина, в тому числі діти. ООН звинуватила Росію у прямому влучанні ракети, хоча Росія заперечує свою причетність.