ВСЕСВІТ

ЗСУ перехопили ініціативу в Курській області, порушивши плани Росії, — ISW

ISW зазначає, що цей крок дозволив ЗСУ тимчасово перехопити ініціативу та поставив під сумнів деякі стратегічні розрахунки російського командування.

Операція ЗСУ в Курській області дозволила українським військам принаймні тимчасово перехопити ініціативу на полі бою на одній ділянці фронту і протистояти російській ініціативі на всьому театрі воєнних дій. Про це повідомляє ISW.

Читайте також: Байден: Ми на переломній точці світової історії

Володіння Росією ініціативою на всьому театрі бойових дій з листопада 2023 року дозволило їй визначати місце, час, масштаб і вимоги до ведення бойових дій в Україні та змусило Україну витрачати матеріальні та людські ресурси на реактивні оборонні операції.

Однак українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування реагувати і перекидати сили і засоби в сектор, де українські війська розпочали атаки. 
Російські війська, однак, не проводили активних бойових дій в Курській області. Росія використовувала свою загальновійськову ініціативу для тиску на Україну і спроб перешкодити українським військам накопичувати живу силу і матеріальні засоби для майбутніх контрнаступальних операцій, одночасно визначаючи темп бойових дій, який дозволив би російським військам підтримувати послідовні наступальні операції.

Читайте також: У ЗСУ на Курщині несподівана проблема – журналіст

Президент Росії Володимир Путін і російське військове командування, ймовірно, невірно оцінили, що Україна не має можливості оскаржити цю ініціативу, а здатність України досягти оперативної несподіванки і оскаржити загальновійськову ініціативу ставить під сумнів оперативно-стратегічні припущення, які лежать в основі нинішніх російських наступальних зусиль в Україні.

Нагадаємо, в Австралії вертоліт впав на дах готеля, викликавши пожежу. Два гвинти вертольота відірвалися та впали на еспланаді та в басейні готелю. Пілот загинув, з готелю евакуювали 300-400 людей.