УКРАЇНА

€4,7 мільйона в багажнику: бухгалтерку компанії-постачальника Міноборони взяли під варту

На Київщині детективи вилучили понад 4,7 млн євро необлікованої готівки у справі про ухилення від сплати податків постачальниками продуктів для Міноборони.

В рамках розслідування кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків групою компаній, що постачали продукти харчування для Міністерства оборони України, детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки (БЕБ) у Київській області виявили та вилучили понад 4,7 млн євро необлікованої готівки. Про це повідомляє БЕБ.

Читайте також: СБУ знову вразила FPV-дроном ворожий вертоліт на Курщині, — ЗМІ

За інформацією слідства, гроші перевозила бухгалтер однієї з компаній у багажнику автомобіля. Пояснити походження цієї значної суми жінка не змогла. Детективи викрили спробу вивезти та приховати так звану «чорну касу» під час проведення слідчих заходів. Наразі вирішується питання про накладення арешту на вилучені кошти.

Раніше було встановлено, що лише протягом 2022-2023 років ця група компаній поставила на адресу Міноборони продукти харчування на суму 14,5 млрд грн із ПДВ. Однак службові особи цих підприємств документально оформили ряд безтоварних операцій з придбання та постачання продуктів харчування через підконтрольні їм підприємства, що мають ознаки фіктивності. За рахунок підміни номенклатури товарів та завищення їхньої вартості, вони безпідставно сформували витрати на податковий кредит з ПДВ, що дозволило їм ухилитись від сплати податків в особливо великих розмірах.

За даними аналітичних матеріалів, підготовлених фахівцями БЕБ, збитки, завдані державному бюджету, значні.

У рамках розслідування детективи БЕБ провели обшуки у приміщеннях групи компаній та за місцями проживання фігурантів справи. В ході цих заходів було вилучено документи та чорнову бухгалтерію.

Незважаючи на те, що обшуки проводились з дотриманням всіх норм чинного законодавства та жодним чином не перешкоджали законній діяльності підприємства, його представники заявили про нібито тиск з боку БЕБ.

Читайте також: Генштаб ЗСУ підтвердив удар по військовому аеродрому у Липецьку

На даний момент досудове розслідування триває за ч.3 ст. 212 та ч.2 ст 209 Кримінального кодексу України. Оперативний супровід забезпечують детективи стратегічного захисту економіки Територіального управління БЕБ у Київській області, а процесуальне керівництво здійснюють прокурори Київської обласної прокуратури.

Нагадаємо, у Харкові судитимуть працівницю дитсадка, яка передавала ворогу дані про ЗСУ. У Харкові судитимуть 55-річну працівницю дитячого садка, яка передавала російському військовослужбовцю інформацію про розташування Сил оборони України та поширювала антиукраїнську пропаганду.