ВСЕСВІТ

ISW: Місцева влада і Міноборони РФ мають різні версії подій у Курській області

Російські джерела повідомляють про серію рейдів українських військ через кордон у Курську область 6 серпня.

Російські джерела стверджують, що 6 серпня українські війська здійснили серію рейдів через кордон у Курську область. Міністерство оборони (МО) і Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії заявили 6 серпня, що російські прикордонні війська і співробітники ФСБ відбили кілька рейдів українських сил, оснащених приблизно батальйонною кількістю танків і бронетехніки, на російські позиції поблизу Ніколаєво-Даріно і Олешні Курської області (на північний захід від міста Суми і вздовж російсько-українського кордону). Про це повідомляє ISW.

Читайте також: У ХАМАС обрали нового лідера замість вбитого Ханії

Геолокаційні кадри, опубліковані 6 серпня, показують пошкоджену і покинуту бронетехніку приблизно за сім кілометрів на північ від міжнародного кордону на захід від Любимівки, Курська область; російські джерела стверджують, що на кадрах видно українську техніку, але ISW не може підтвердити, чи є ця бронетехніка російською, українською, чи обома водночас. 

Російські мілблогери стверджують, що українські сили атакували з двох напрямків: від пункту пропуску «Суджа» (на кордоні на північний схід від міста Суми вздовж автошляхів Н-07/Р-200) в напрямку Суджі та Олешні; і від селища Нове, Сумська область (на північний схід від пункту пропуску «Суджа» та міста Суми) в напрямку Ніколаєво-Даріно, Курська область. 

Міністерство оборони Росії стверджувало, що російські резервні сили також відповіли на ймовірні українські рейди, а російське інсайдерське джерело стверджувало, що елементи чеченського спецназу «Ахмат» також відповіли на рейди, але ISW не може перевірити ці твердження.

Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська знищили 16 українських бронемашин під час начебто рейдів і що російські війська завдали ударів у відповідь по українських позиціях у Сумській області.

Читайте також: Бої на Курщині: що відомо про втрати росіян

Російські міл-блогери опублікували відео, на яких нібито показані наслідки начебто українських рейдів, хоча більшість пошкоджень, показаних на відео, є результатом звичайних українських обстрілів і не вказують на те, що в цьому районі велися наземні дії. 

Виконуючий обов’язки губернатора Курської області Олексій Смирнов і кілька російських мілблогерів попередили, що в прикордонних районах Суджанського і Коренєвського районів Курської області тривають бойові дії, всупереч повідомленням Міноборони і ФСБ Росії.

Нагадаємо, російські ЗМІ повідомляли про спробу ЗСУ прорватись в Курську область. В.о. губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов повідомив про спробу проникнення українських військових у регіон 6 серпня.