УКРАЇНА

Велика помилка: NYT розкриває, чому російські сили успішно наступають на Торецьк

Військові експерти та солдати української армії розповідають NYT про критичні помилки у військовій стратегії та ротації підрозділів, які сприяли успіхам російських сил під Торецьком.

Наразі українські війська ведуть запеклі бої за місто Торецьк на сході України, яке Росія намагається стерти з лиця землі. Незважаючи на успіхи Росії на фронті, військові аналітики та американські чиновники кажуть, що великий прорив малоймовірний. Однак якщо російським військам вдасться захопити давні оборонні бастіони навколо Торецька, вони можуть просунутися до Костянтинівки, логістичного опорного пункту українських сил на сході, з іншого напрямку. Про це повідомляє УНІАН посилаючись на The New York Times.

Читайте також: Масована атака на Київщину: ЗСУ знищили понад 20 ворожих цілей

На додаток, просування російських військ ще на кілька кілометрів піддасть міста Донецької області ще більш жорстокому обстрілу. При цьому сотні тисяч цивільних осіб були б змушені тікати, що ускладнило б логістику української оборони на сході. Тому оборона Торецька, як і Часового Яру, є життєво важливою.
За даними військових, Торецька агломерація була сильно пошкоджена в перші тижні війни, але її оборона ніколи не слабшала.

«Окопи були глибокі, бліндажі добре організовані, блокпости справні, все працювало. Ми розуміли ворога, знали, як він пересувається і як реагує», — розповідає Петро Ляхович, старший сержант 2-го батальйону 24-ї механізованої бригади, яка тримає оборону на цій ділянці, в інтерв’ю NYT.

Втім, у травні 24-ій бригаді повідомили, що її перекидають до Часового Яру, щоб зупинити просування росіян у цьому районі, а на зміну їй прийде 41-ша механізована бригада.

«Солдати 24-ї бригади заявили, що вже бачать ознаки наступу на Торецьк, що наближається, і застерегли старших командирів від ротації в такий критичний час», — повідомляє NYT.

Така ротація підрозділів може бути вкрай небезпечним моментом, оскільки підрозділам потрібен час, щоб звикнути до нової місцевості, і, за словами солдатів, навіть якщо вона проходить успішно, то стає моментом підвищеної вразливості.

Протягом кількох тижнів тривала ротація, і на початку червня 41-а бригада вийшла з Часового Яру і взяла під своє командування район Торецька. За два дні після завершення ротації, за словами солдатів, росіяни атакували.

«Це була велика помилка, що нас вивели звідти», — сказав солдат 24-ї бригади.

Читайте також: Ворожа атака на Київщину: пошкоджено дві АЗС та багатоповерхівку

За даними NYT, майже одразу стало зрозуміло, що 41-а бригада не була готова захищати Торецьк, оскільки не знала місцевості. Командир бригади також був підданий критиці за те, що віддавав нечіткі накази і не реагував швидко на мінливі загрози.

На думку Георгія Туки, колишнього міністра з питань окупованих Росією територій та внутрішньо переміщених осіб і колишнього бійця 206-го полку, в район Торецька було перекинуто занадто мало українських солдатів, а 41-й полк віддавав легким піхотним підрозділам накази наступати, які перевищували їхні можливості, що призвело до великих втрат.

«Зараз 41-а бригада більше командує в районі Торецька. Україна відправила кілька своїх найкращих бригад, щоб спробувати стабілізувати ситуацію, але їхні сили обмежені. Запеклі бої, за словами солдатів, можуть ускладнити будь-які надії Києва перехопити ініціативу і знову перейти в наступ», — пише NYT.

У Генеральному штабі, реагуючи на запит NYT, відмовилися обговорювати оперативні деталі, але заявили, що військове керівництво «завжди бере до уваги розумну ініціативу і пропозиції польових командирів».

Разом з тим, солдати, які зараз воюють у цьому районі з різних бригад, кажуть, що залишать оцінку того, що пішло не так, іншим, а зосередяться на стримуванні наступу росіян.

«Поки Торецьк обороняється, інші населені пункти можуть жити більш-менш нормальним життям», — сказав один солдат.

Нагадаємо, понад 1 000 окупантів, 39 артсистем і 4 танки: Генштаб оновив втрати росіян за добу. За минулу добу армія Росії втратила 1 050 осіб, 4 танки, 8 ББМ та 39 артилерійських систем.