ВСЕСВІТ

Історичний обмін полоненими: Росія звільнила американських журналістів

У четвер, 1 серпня, відбувся масштабний обмін полоненими між Росією та західними країнами. Серед звільнених – американські журналісти, російські опозиціонери та інші політичні в’язні.

У четвер, 1 серпня, відбувається найбільший з часів холодної війни обмін полоненими між Росією і Білоруссю, з одного боку, і США, Словенією, Німеччиною і Великобританією — з іншого, повідомляє телеканал CNN, передає Liga.net.

Читайте також: Зеленський: Не я вирішую, чи поступатися територіями заради миру

Наразі відомо, що Москва вже звільнила репортера американської газети Wall Street Journal Евана Гершковіца і колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, яких звинувачували у шпигунстві, і вони прямують до місць призначення за межами Росії.

За даними журналістів британської Independent, серед тих, хто може бути звільнений з Росії, є також російський опозиційний лідер Володимир Кара-Мурза, який має російське і британське громадянство.
Зокрема, журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, яку заарештували в Росії через те, що вона «відмовилася назвати себе іноземним агентом», також можуть обміняти. Голова Радіо Свобода Стівен Капус підтвердив, що Курмашева буде звільнена в рамках обміну ув’язненими.

За повідомленням CBS News, сьогодні Росія може обміняти росіянина Вадима Красікова, засудженого в Німеччині за вбивство Зелімхана Хангошвілі, учасника другої чеченської війни.

Читайте також: Мінлива хмарність та дощі: синоптики розповіли про погоду в Україні на 2 серпня

Як пише російське видання «Медіазона», Красікова можуть обміняти на громадянина Німеччини Ріко Крігера, який був засуджений у Білорусі до смертної кари за звинуваченням у скоєнні теракту, але згодом помилуваний.

Нагадаємо, СБУ зірвала плани авіаударів по об’єктах «Укрзалізниці» у Харківській області. Затримано двох агентів, включаючи громадянина Росії, настоятеля одного з харківських храмів УПЦ (МП), який збирав дані про маршрути військових ешелонів.