УКРАЇНА

Мобільні оператори України заявили про неможливість безперебійного зв’язку під час блекаутів

Мобільні оператори вказали на складності з виконанням вимог щодо тривалих відключень електроенергії.

Оператори мобільного зв’язку «Київстар», Vodafone і lifecell виступили зі спільною заявою, в якій вимагають десятигодинної роботи мережі під час тривалих відключень електроенергії. Про це повідомляє Forbes 1 серпня. 

Читайте також: Зеленський: Не я вирішую, чи поступатися територіями заради миру

Оператори повідомили, що гарантувати 100% автономність мобільного зв’язку та інтернету протягом десяти годин під час відключень електроенергії вкрай складно.

“Вимоги НЦУ (Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій. — Авт.) потребують чіткої взаємодії з енергетиками й повної перебудови інфраструктури в частині енергозабезпечення та розміщення обладнання”, — повідомляють мобільні оператори.

Для виконання вимог необхідна електроенергія протягом часу, необхідного для повної зарядки акумуляторів. Для цього необхідно отримати дозвіл від обленерго на збільшення потужності.

Для того, щоб зарядити батареї, які живитимуть базові станції протягом десяти годин, потрібно близько 2,8 ГВт-год електроенергії на добу.

“Для цього потрібно задіяти потужність по суті одного енергоблоку АЕС”, — додають оператори

Оператори також вказували на брак фахівців для обслуговування акумуляторів і генераторів та їх бронювання. 

“За приблизними підрахунками, потрібно додатково найняти десятки тисяч працівників, — додали вони.

Згідно з будівельними та санітарними нормами заборонено встановлювати генератори та акумулятори на дахах будівель, де розташовано більшість базових станцій.

Також вимоги ускладнюються відсутністю акумуляторів та генераторів на ринку, необхідністю їх закупівлі за кордоном, складною логістикою та тривалими термінами доставки з-за кордону.

Окрім того, ускладнена процедура оренди державного та комунального майна для розширення площ, необхідних для розміщення додаткових акумуляторних шаф.

“Розширення орендованої площі вимагає участі в аукціонах на Prozorro і займає у середньому 6 місяців”, — йдеться у повідомленні. 

Читайте також: У середмісті Херсона чоловік підірвав гранату у натовпі: 1 загиблий, 5 поранених

У період відключень навантаження на базові станції іноді зростає в три-чотири рази, що впливає на швидкість і якість інтернету, а іноді і на його доступність, оскільки голосовий зв’язок є більш пріоритетним.

“Під час знеструмлень неможливо забезпечити показники якості, про які йдеться в розпорядженні”, — зауважили оператори.

У свою чергу, мобільні оператори зазначили, що вже інвестували понад 3 млрд грн в енергонезалежність своїх мереж, збільшивши ресурси для автономної роботи своїх мереж у кілька разів порівняно з 2022 роком.

Раніше повідомляли, що до 1 жовтня 2024 року 60% станцій мобільних операторів повинні мати автономне живлення: вимога НЦУ. Оператори повинні забезпечувати доступність мобільного зв’язку під час відключення електроенергії протягом 10 годин, що значно підвищує попередні вимоги.