УКРАЇНА

Російські атаки на заході Донецької області: аналіз та оцінка ISW

Російські війська провели низку механізованих атак на заході Донецької області 29 і 30 липня, використовуючи сили від взводу до батальйону.

Російські війська провели п’ять механізованих атак силами від взводу до батальйону на заході Донецької області 29 і 30 липня. Такі локальні механізовані наступи, ймовірно, є проявом прогнозованого російського літнього наступу — російським військам, ймовірно, бракує ширшого оперативного потенціалу для проведення окремої відновленої наступальної операції в Донецькій області чи деінде на фронті цього літа. Про це повідомляє ISW.

Читайте також: У ЦАХАЛ заявили про ліквідацію головного командира Хезболли

Геолокаційні кадри, опубліковані 29 липня, вказують на те, що російські війська дещо просунулися на південно-західних околицях Костянтинівки (на південний захід від Донецька) під час механізованої атаки силами батальйону.

Та сама українська бригада, яка відбила механізовану атаку силами посиленого батальйону під Костянтинівкою 24 липня, повідомила, що російські війська залучили до штурму 29 липня 10 танків, 47 бойових броньованих машин, 10 мотоциклів і «баггі», а українські війська завдали удару по восьми танках, 12 бойових броньованих машинах, дев’яти мотоциклах і «баггі».

Додаткові геолокаційні відеоматеріали та українські повідомлення вказують на те, що російські сили провели невдалу механізовану атаку силами до роти на південний захід від Побєди (на південний захід від Донецька) вранці 29 липня і що російські сили незначно просунулися на південний захід від населеного пункту під час окремої механізованої атаки силами до взводу 30 липня.  

Українські джерела опублікували відеоматеріали і повідомили 29 липня, що російські сили також провели невдалу механізовану атаку силами посиленої роти в невстановленому районі на Курахівському напрямку (на захід від Мар’їнки) і невдалу механізовану атаку силами посиленого взводу поблизу Красногорівки (на захід від Донецька). 

Читайте також: У РФ військовий КАМАЗ протаранив авто з дітьми, є жертви

Раніше українські війська відбили російську механізовану атаку силою до батальйону біля Костянтинівки 24 липня та атаку силою до роти біля цього населеного пункту 25 липня. 

За оцінками ISW, російські війська, ймовірно, намагаються захопити Костянтинівку та перерізати трасу Т-0524 Вугледар-Костянтинівка, змусивши українців відступити з цього району.

Нагадаємо, у РФ заявляють про пожежу після удару БПЛА. Росіяни заявляють, що після ударів українських безпілотників у Курському районі виникла пожежа і публікують відео.