УКРАЇНА

У МОЗ відповіли, чи спостерігається поширення в Україні гарячки Денге

У МОЗ повідомили, що в соціальних мережах активно поширюється інформація про нібито розповсюдження гарячки Денге в Україні.

В останні дні в соціальних мережах активно поширюється інформація про нібито розповсюдження гарячки Денге в Україні. Цю інформацію було розповсюджено через Telegram-канали. Про це повідомили у МОЗ.

Читайте також: Найближчі три місяці Україна буде без серйозних перебоїв з електроенергією, — радник прем’єр-міністра

Що сталося?

Telegram-канали перекрутили слова української лікарки-інфекціоністки, яка в особистому блозі описала симптоми гарячки Денге. Ці канали вирішили використати її висловлювання, щоб посіяти паніку серед українців.

Справжня ситуація з гарячкою Денге

На глобальному рівні гарячка Денге дійсно є актуальною проблемою. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), станом на червень 2024 року зафіксовано понад 10 мільйонів випадків захворювання з початку року. Однак жодного випадку в Україні зареєстровано не було.

Яка ситуація з гарячкою Денге в Європі?

Основним переносником гарячки Денге в Європі є комар Aedes albopictus, також відомий як «тигровий комар». Цей вид комарів, що раніше був характерний для Африки та Азії, тепер активно розповсюджується на нові території. Однак на даний момент Україна не є епіцентром розповсюдження гарячки Денге.

Читайте також: Понад 1 000 окупантів, 25 танків, 1 РСЗВ та 46 артсистем: Генштаб оновив втрати РФ за добу

Що таке гарячка Денге?

Гарячка Денге — це гостра інфекційна хвороба, інкубаційний період якої триває від 3 до 15 днів. Захворювання починається раптово з появи ознобу, головного болю, сильного болю в спині, крижах, хребті та суглобах (особливо колінних). Температура тіла швидко підвищується до 39–40°C.

Нагадаємо, кліматолог назвав причину аномальної спеки, яка була в Україні. Аномальна спека в Україні стала результатом підвищення температури через вплив забруднень від аграрних та промислових центрів у північній півкулі, що змінюють хмарний покрив.