ЗАПОРІЖЖЯ

У Запоріжжі ветеран АТО разом з дружиною відкрив власну піцерію: поєднав родинне захоплення та бізнес

Ветеран АТО Дмитро Скрагленко разом з дружиною цього року відкрив у Запоріжжі власну піцерію Bike pizza. Це вдалося зробити завдяки родинному захопленню італійською кухнею та державному гранту на створення ветеранського бізнесу за програмою «Власна справа».

Родина обожнює кататися на велосипедах. І це хобі повністю відображено у бізнесі: від назви піцерії та зовнішньої вивіски – до позицій у меню.

«Перший Запорізький» розповідає історію родини, яка сміливо перетворила хобі та улюблену страву – у власний бізнес у прифронтовому місті.

Від любові до піци – до власної піцерії

Родина Скрагленків завжди полюбляла піцу і про відкриття власного закладу замислювалася вже давно. Не дивлячись на те, що у подружжя є основна робота Дмитро працює на заводі «Запоріжсталь», а Анастасія медсестрою у лікарні – у 2023 році вони наважилися на започаткування бізнесу у прифронтовому Запоріжжі.

«Спочатку планували відкривати заклад за франшизою. Щоб витратити на запуск піцерії трошки менше часу, адже у нас з дружиною вже є інша робота, – розповідає Дмитро. Франшиза передбачає копіювання на певних умовах вже успішної та прибуткової бізнес-моделі відомого бізнесу – з використанням перевіреного обладнання, проєктів дизайну інтер’єру, маркетингових рішень та програмного забезпечення. – У нас вже була усна домовленість з власником франшизи, але згодом він нам чомусь відмовив. Тож довелося все робити власними силами».

Дмитро Скрагленко з дружиною та сином

Щоб отримати фінансування на відкриття піцерії, Дмитро Скрагленко, як учасник бойових дій під час антитерористичної операції у 2014-2015 роках, вирішив з дружиною подати заявку на державний грант для створення ветеранського бізнесу. За умовами програми ветерани і ветеранки та їхні дружини/чоловіки можуть отримати кошти на створення або розширення власної справи у розмірі від 250 тисяч до одного мільйона гривень. Грант покриває 70% вартості проєкту.

Спочатку подружжя подавалося на «Власну справу» у сусідньому Дніпрі, тому що на той час Запоріжжя вважалося зоною бойових дій, а додаток «Дія» не пропускав заявки звідси. Потім ситуація змінилася, тож Скрагленки зареєструвалися наново – вже у рідному місті.

Завдяки державному гранту родина отримала на розвиток бізнесу півмільйона гривень

На підготовку бізнес-плану у Дмитра з дружиною пішло декілька тижнів. Захист співробітники центру зайнятості приймали дистанційно – під час відеоконференції у Zoom.

«Особливих складнощів при подачі та захисті гранту не виникало. На сайті викладений зрозумілий приклад бізнес-плану. Ми все робили за аналогією, тож питань у нас майже не було. До цього було декілька телефонних консультацій з працівниками центру зайнятості, – ділиться досвідом Дмитро і додає, що згодом у бізнес-план довелося вносити корегування після зміни курсу, що потребувало додаткових роз’яснень. – Я б не сказав, що були великі труднощі під час написання бізнес-плану, але потрібно було докласти зусилля, щоб докладно все розписати».

Піцерію Bike pizza можна знайти за адресою Запорізька, 5

Про схвалення грантової заявки подружжя дізналося на початку жовтня 2023 року. На отримані у межах державної програми 498 тисяч гривень в орендованому приміщенні майбутньої піцерії підприємці частково зробили ремонт та встановили систему відеонагляду, а також придбали необхідне кухонне обладнання: конвеєрну піч, тістоміс, холодильну шафу, холодильний стіл та інше.

«За умовою програми потрібно також самостійно вкласти щонайменше 30% вартості проєкту. Тож на решту меблів, обладнання та частину ремонтних робіт витрачалися вже власним коштом», – каже Дмитро.

Договір оренди на приміщення підписали в січні цього року. До квітня займалися ремонтом, а також технічним обладнанням закладу.

«Процес відкриття піцерії трошки розтягнувся у часі. Спочатку довго шукали приміщення. Потім робили ремонт, а закупівля обладнання якраз співпала з блокуванням кордону зі сторони Польщі, – розповідає власник піцерії. – Врешті відкрилися 10 квітня».

У меню Bike pizza на сьогодні – 21 вид піци. Згодом власники планують розширювати меню

Одна з найбільших проблем під час запуску піцерії – пошук працівників

Піцерію Bike pizza (bike у перекладі з англійської – велосипед) можна знайти в районі Малого ринку за адресою Запорізька, 5.

У назві закладу відображено головне захоплення родини Скрагленків – велосипедний спорт. Кататися Дмитро любить з самого дитинства. Коли познайомився з майбутньою дружиною – долучив її до цього хобі. Третім велосипедистом у родині став їхній син.

«У нас є двомісний велосипед, ми встановлюємо велокрісло і всі втрьох катаємося по місту. Коли дозволяє час між двома роботами, їздимо по «Дубовці», «Райдузі» та Прибережній магістралі», – ділиться чоловік.

Головне захоплення родини Скрагленків – велосипедний спорт

У закладі працює Дмитро з дружиною у вільний час від основної роботи, а також двоє кухарів-піцайоло, робочі місця для яких створити за умовами гранту.

«Коли я готував бізнес-план, думав, що у Запоріжжі є проблема з роботою, а виявилося навпаки – з працівниками. Були серйозні складнощі з пошуком кухарів, це було непросто. Нашу вакансію розмістив центр зайнятості, шукали працівників через платформу OLX, сайт пошуку роботи Work.ua, робили оголошення на фасаді піцерії. Але за місяць міг не подзвонити жоден кандидат, – розповідає про складнощі підприємець. – Спочатку знайшли одного працівника, потім – другого, який попрацював лише місяць і звільнився. Тому знову почали шукати. Це був дуже довгий процес».

Дмитру нерідко і самому доводиться працювати на кухні, щоб клієнти вчасно отримали своє замовлення.

«У той період, коли не могли знайти другу людину, в піцерії працював сам. Також доводиться ставати до кухні, коли працівники хворіють. Дружина більше займається рекламою та Instagram, – розповідає власник піцерії. – Поєднувати дві роботи важкувато, менше часу проводжу з дитиною. Сподіваюсь, що колись все налагодиться. Згодом плануємо найняти більше людей».

 «Селянський лісапед», «Амерікан байк» і «Курка за кермом»: меню Bike pizza відображає сімейне захоплення

За словами Дмитра, наразі з новітніми технологіями процес приготування піци відбувається набагато простіше.

«Конвеєрна піч – це автоматичний процес. Ти розкочуєш тісто, кладеш інгредієнти, ставиш на вогонь, все заїхало по конвеєру і отримуєш вже готову піцу. Тож готувати треба не так багато», – ділиться тонкощами справи підприємець.

Захоплення родини Скрагленків відображено у назві та логотипі закладу

Зараз в меню Bike pizza є 21 вид піци. Згодом меню планують розширювати та поступово додавати нові позиції.

«Поки у нас в меню лише тільки піца і тільки стандартного розміру – 30 сантиметрів. У майбутньому плануємо виготовляти великі піци, а також хочемо додати напої, – розповідає Скрагленко. – Наше захоплення відобразилося і в меню, адже назви майже всіх піц пов’язані з велосипедною тематикою».

У меню закладу є піци Bike pizza, «Селянський лісапед», «Старий ровер», ВМХ, «Курка за кермом» та багато інших

Піцерія відкрилася менш ніж півроку тому, проте проблем з клієнтами у закладу немає.

«Поки що люди продовжують знайомитись з піцерією. Клієнтська база ще не дуже велика, але в середньому за день робимо від 10 до 20 чеків. Тож до двадцяти клієнтів щоденно маємо, – зазначає бізнесмен. – У нас, на жаль, невелике приміщення. Столиків та стільців немає, тож поки працюємо лише навинос. Але в майбутньому хочемо зробити стійки на вулиці для теплої пори року».

Власники піцерії планують розширюватися, а підприємцям-початківцям радять мріяти і діяти

За словами Дмитра Скрагленка, започатковувати новий бізнес у прифронтовому Запоріжжі, яке нерідко опиняється під ракетними ударами окупантів, їм з дружиною не було страшно. Проте  існували побоювання щодо фінансових можливостей потенційних клієнтів під час війни.

«Мені здається, що до обстрілів в Запоріжжі всі звикли і вже не так звертають увагу на повітряні тривоги. Тож ми не дуже зважали на те, що відкриваємо бізнес під час війни у Запоріжжі. Більше хвилювалися щодо економічного становища населення та враховували відтік людей з міста», – розмірковує підприємець.

Подружжя Скрагленків згодом планує розвивати та масштабувати сімейний бізнес

«У майбутньому мріємо зробити доставку, додати в меню великі піци. Можливо, згодом введемо у меню нові страви, наприклад, нагетси та крильця. Також хочемо продавати напої. А в далеких мріях – відкрити ще один заклад», – ділиться планами власник піцерії.

Підприємцям-початківцям він радить використати можливість грантового фінансування і діяти.

«При поданні на грант не слід боятися та вагатися, варто спробувати. Я вважаю, що така можливість може бути раз у житті. Але потрібно бути готовим жертвувати часом і докладати зусилля, – підсумовує Дмитро Скрагленко. – Також важливо, щоб була мрія та ідея, як у нас. Ми всією сім’єю полюбляли піцу, тож вирішили відкрити саме піцерію. А ще дитина в захваті, що вдома тепер завжди є піца!».

Текст – Юлія Глушко, фото з архіву родини Скрагленків


Читайте також:

Зі снайперки у фермерку: як у Запоріжжі ветеранка Юлія Матвієнко після 5 років на фронті відкрила власний бізнес та розвиває «Мамину ферму»

Втратити бізнес через окупацію та почати все з нуля: як Олександр Бурмака відкрив у Запоріжжі ферму, де вирощує африканських сомів

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!