УКРАЇНА

З окупованої території повернули 12 дітей: свідчення жахливих злочинів окупантів

12 українських дітей, які разом з родинами пережили жахіття окупації на Донеччині, Запоріжжі та Херсонщині, нарешті на вільній українській землі.

На підконтрольну Україні територію було повернуто ще 12 дітей. Вони разом з родинами проживали на тимчасово окупованих територіях Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте також: Зеленський та Трамп запланували телефонну розмову на 19 липня, — CNN

“Родини розповідають, як їм примусово нав’язували брати російські паспорти, адже без «нових документів» громадяни безправні і не могли користуватися жодними соціальними гарантіями чи медичною допомогою. Лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на “реабілітацію”, яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати “російські школи”, в яких здійснювалася активна агітація за “руський мір””, — повідомив омбудсмен. 

Повернені з ТОТ люди розповідають про жахливі методи, які окупанти застосовують до мирних жителів: затримання, побиття, катування струмом, психологічний тиск на дорослих, допити дітей без присутності батьків з застосуванням тортур. До цих злочинів додаються й безпідставні обшуки в домівках.

“Вразила історія повернутого хлопця, який, плануючи своє майбутнє, виїхав з ТОТ, адже хоче стати українським рятівником і здобути освіту в омріяному закладі вищої освіти. Саме відчуття своєї безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей – стало для родин поштовхом виїзду на підконтрольну Україні територію”, — додав Лубінець. 

Читайте також: Жінка підпалила себе біля будівлі Білоцерківського суду

Він додав, що сім’ї вже відвідали Центр захисту прав дитини. З ними провела інтерв’ю компетентна багатофункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками або жертвами яких вони стали.

Він підкреслив, що Україна завжди готова до повернення кожного і надасть базову гуманітарну, медичну, психологічну, соціальну та іншу необхідну допомогу.

Нагадаємо, Україну очікують спекотні вихідні з незначними дощами: синоптик. Цього вікенду в Україні буде спекотно та малохмарно, з незначними дощами лише у деяких регіонах.