УКРАЇНА

Житомирщина та Дніпропетровщина — лідери з порушень графіків відключень світла — Держенергонагляд

Держенергонагляд виявив численні порушення графіків погодинних відключень світла в Україні.

Державна інспекція енергетичного нагляду (Держенергонагляд) проводить масштабні перевірки по всій Україні щодо дотримання графіків погодинних відключень (ГПВ) електроенергії та справедливості розподілу навантаження. Наразі вже досліджено шість областей, де виявлено низку серйозних порушень. Про це повідомляє Державна інспекція енергетичного нагляду України. 

Читайте також: Зеленський та Трамп запланували телефонну розмову на 19 липня, — CNN

Перевірки показали, що в Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській та Одеській областях не забезпечено рівномірний розподіл відключень між споживачами. Зокрема, значна кількість громадян, які не належать до критичної інфраструктури, фактично не залучені до ГПВ.

Найбільш проблемними виявились Дніпропетровська та Житомирська області. У Дніпрі та прилеглих містах (Кам’янське, Кривий Ріг) графіки не виконуються в повному обсязі, а час відключень може значно перевищувати 7 годин. Додатково зафіксовано завищення потужності об’єктів критичної інфраструктури, що призводить до несправедливого перекладання навантаження на інші категорії споживачів.

У Житомирі працівники «Житомиробленерго» чинили перешкоди інспекторам Держенергонагляду, не допускаючи їх до диспетчерських пунктів. Також виявлено численні випадки невиконання команд диспетчерів НЕК «Укренерго» щодо ГПВ, а на офіційному сайті «Житомиробленерго» розміщувалась недостовірна інформація про графіки.

Читайте також: Росія вдарила по Чугуєву: багато поранених (фото)

Виявлені порушення призвели до соціальної напруги та численних звернень громадян. За результатами перевірок Держенергонагляд видав приписи щодо усунення порушень протягом тижня.

З 22 липня розпочнуться перевірки в Київській, Полтавській, Львівській, Закарпатській та Запорізькій областях. За невиконання приписів обленерго будуть оштрафовані.

Нагадаємо, вранці 19 липня відбулися масштабні збої в роботі «Нової Пошти» та «Sense Bank». Кілька сервісів зазнали технічних збоїв. Спочатку про проблеми повідомила «Нова Пошта». “Сенс Банк» також зіткнувся з технічними труднощами в додатку Sense SuperApp.