УКРАЇНА

До 1 Жовтня 2024 року 60% станцій мобільних операторів повинні мати автономне живлення: вимога НЦУ

Оператори повинні забезпечувати доступність мобільного зв’язку під час відключення електроенергії протягом 10 годин, що значно підвищує попередні вимоги.

До 1 жовтня 2024 року щонайменше 60% базових станцій мають бути обладнані автономним резервним живленням. Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) оновив перелік вимог до базових станцій мобільних операторів в умовах воєнного стану. Так, відтепер оператори повинні забезпечувати доступність мобільного зв’язку під час відключення електроенергії протягом 10 годин, а не 4 годин, як це було раніше. Про це йдеться в наказі НЦУ від 15 липня 2024 року.

Читайте також: Німеччина вдвічі скорочує військову допомогу Україні у 2025 році, — Reuters

Відповідно до наказу, мобільні оператори мають виконати низку умов, зокрема:

Станом на 1 жовтня 2024 року щонайменше 60% базових станцій мають бути забезпечені автономним резервним живленням. На 1 листопада цей показник має зрости до 70%, на 1 грудня — до 80%, а на кінець січня 2025 року — щонайменше до 100%.

Також до 1 грудня 2024 року щонайменше 25% базових станцій у кожному регіоні мають бути підключені до генераторів із запасом паливно-мастильних матеріалів або обладнані змінним блоком акумуляторів на перші 72 години.

Починаючи з 1 вересня 2024 року всі об’єкти фізичної інфраструктури електронних комунікаційних мереж, які виконують функції міжнародних центрів комутації, міжміських телефонних станцій, транзитних станцій та національних точок обміну інтернет-трафіком, повинні бути підключені до стаціонарних або мобільних електрогенераторів з запасом палива або обладнані акумуляторними батареями для роботи протягом перших 72 годин.

Читайте також: У 13 областях України оголошено штормове попередження

Нагадаємо, Енергетики достроково завершили ремонт блоку АЕС, посилюючи енергостабільність України. Енергетики України достроково завершили ремонт атомного блоку, що допоможе збалансувати енергосистему та зменшити дефіцит електроенергії.