ВСЕСВІТ

США підтримують залучення Росії до мирного саміту за ініціативою України – Держдепартамент

США підтримують участь Росії в другому мирному саміті за ініціативою України, але остаточне рішення — за Києвом.

У Вашингтоні позитивно ставляться до рішення Києва залучити Росію до другого мирного саміту, якщо участь представників країни-агресора у майбутньому заході буде ініційована українською стороною. Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер під час брифінгу у Вашингтоні.

Читайте також: Експерт оцінив, скільки часу піде на відновлення Охматдиту

«Про це ми з ними і говорили. Однак, як ми вже говорили раніше, будь-які рішення щодо дипломатичних переговорів — це рішення, які має ухвалювати Україна, а не Сполучені Штати, не будь-яка інша країна, яка не є стороною конфлікту», — сказав представник Держдепартаменту.

На його думку, Україна, яка є жертвою широкомасштабної військової агресії з боку Росії, «вирішує, коли, як і в якій формі розпочати дипломатичні переговори».

Він додав, що уряд США, як партнер і постачальник допомоги Україні, «підтримає їх, якщо вони оберуть цей шлях.

«Ми завжди давали це зрозуміти. І я скажу — і це стосується того, як Кремль відреагував, принаймні спочатку, на ці заяви з боку України — ми завжди підтримували дипломатію, коли Україна була готова, але ніколи не було зрозуміло, що Кремль був готовий до справжньої дипломатії», — сказав речник.

Читайте також: Глава ЄК скасувала візит в Угорщину

Речник Пентагону додав, що США продовжуватимуть підтримувати Україну, і «якщо і коли вони вважатимуть подальші дипломатичні кроки з Росією доречними, ми підтримаємо їх у цьому рішенні».

Нагадаємо, в Міноборони сказали, кого оголосять у розшук. Оновити дані можна, сходивши до територіальних центрів комплектування або ЦНАПів, а також у додатку Резерв+.