УКРАЇНА

44% українців готові до переговорів з Росією, але не на умовах Путіна, — опитування

Згідно з опитуванням, 44% мешканців тилової України вважають, що настав час для офіційних мирних переговорів з Росією, проте більшість респондентів відкидають умови, які висунув Володимир Путін.

На думку 44% мешканців тилової України, настав час для офіційних мирних переговорів між Україною та Росією, тоді як 35% переконані, що це не так. Водночас переважна більшість респондентів не погоджується з умовами президента Росії Володимира Путіна. Про це йдеться в опитуванні Центру Разумкова, проведене з 20 по 28 червня 2024 року на замовлення ZN.UA.

Читайте також: Зеленський готовий співпрацювати з Трампом у разі його перемоги на виборах

У публікації підкреслюється, що майже половина (49%) жителів центральної України спокійно сприймуть інформацію про початок офіційних переговорів з Росією. Найменше тих, хто готовий до переговорів, виявилося на заході України — 35%.  

«А тепер важливо зазначити, що все-таки не захід найбільше не хоче переговорів, а схід, який щодня атакують російськими КАБами. Тільки 33% жителів сходу України готові до переговорів, і майже стільки ж (34%) проти них. І практично стільки ж (32%) тих, хто не визначився», − пише видання. 

Видання наводить дані з півдня України як показові. Так, 60% жителів півдня вважають, що настав час для офіційних переговорів з Росією, що майже на 16% вище, ніж в середньому по Україні.  

При цьому більшість українців вважають, що не варто погоджуватися на умови, висунуті Володимиром Путіним напередодні Мирного саміту.

У тому числі 83% опитаних не погоджуються на виведення українських військ з території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей у межах їхніх адміністративних кордонів.

Проти передачі цих областей агресору виступають 84% опитаних.

Не погоджуються з тим, що всі західні санкції проти Росії мають бути скасовані, 77% українців.

Водночас думки розділилися щодо того, що нейтральний, позаблоковий, без’ядерний статус України має бути закріплений у Конституції України: 58% — проти, 22% — за.

У виданні підкреслюється, що лише 9% мешканців Західної України погоджуються з такими змінами до Конституції. У центрі таких 25%, а на сході — 23%. Найвищий рівень підтримки таких змін на півдні — 39% мешканців цього регіону готові підтримати нейтралітет України. А якщо дивитися на цей показник у віковому розрізі, то жителі півдня у віковій групі 60+ більш схильні підтримувати нейтралітет. 
У виданні зазначається, що під час дослідження було опитано 2027 респондентів віком від 18 років, а теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Генштаб перевіряє ситуацію в 59-й бригаді після критики від парамедикині «Пташки»

Разом з тим, підкреслюється, що були опитані люди, які представляють тилову частину України.

«Основна частина пасіонаріїв-добровольців або тих, хто вимушено до них приєднався, − на фронті. Вивчити думку армії, яка несе на собі весь тягар війни й має право якщо не вирішального, то найбільш значущого голосу щодо переговорів із Росією, нині неможливо. Тому вважати результати дослідження думкою всієї країни не можна. Це думка тилу», − зазначає видання. 

Нагадаємо, майже половина українців не вважають ухилення від мобілізації ганебним. Дослідження Центру Разумкова: майже половина українців не вважають ухилення від мобілізації ганебним.